Nomura odpoledne zveřejní úplný text rozhodnutí arbitrů

23.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Japonská banka Nomura dnes ve 14:00 zveřejní úplný anglický text rozhodnutí arbitrů ve sporu s Českou republikou v tzv. londýnské arbitráži. Zároveň k tomuto rozhodnutí dodá krátký komentář. Řekl to mluvčí Nomury v ČR Jiří Hrabovský.

Údajný plný text rozhodnutí v angličtině již na svých stránkách zveřejnil server Euro Online. Zveřejnění má v plánu i ministerstvo financí.

Česká republika v pátek prohrála arbitráž, ve které žalovala Nomura český stát za zmařenou investici v IPB. Nomura nárokuje za znehodnocení investice do IPB přibližně 40 miliard korun, včetně úroků a nákladů na vedení sporu by se částka prý mohla vyšplhat až na 60 až 70 miliard Kč. Premiér Jiří Paroubek naopak míní, že způsobená škoda může být jen symbolická.

Od pondělí v Paříži začala takzvaná curyšská arbitráž, ve které zase Česká republika žaluje Nomuru. ČR požaduje po Nomuře přibližně 111 miliard korun jako náhradu nákladů spojených s nucenou správou v IPB.

Nomura vlastnila 46,16procentní podíl v IPB přes nizozemskou společnost Saluka. V červnu 2000 Česká národní banka uvalila na IPB nucenou správu a stát ji předal ČSOB. Nomura pokládala za diskriminační, že stát IPB před krachem nezachraňoval žádnou subvencí, na rozdíl od jiných velkých domácích bank. Z tohoto důvodu byla ČR uznána vinou v londýnské arbitráži. Takzvaná curyšská arbitráž začala v roce 2002.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK