Ekonomové vítají návrhy ODS na zjednodušení podnikání

23.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. března (ČTK) - Zástupci podnikatelů a odborníci vítají většinu návrhů ODS na zjednodušení podnikání. Tyto kroky by podle nich omezily korupci a byrokracii. Výhrady mají k ročním daňovým prázdninám, které by si drobní podnikatelé mohli vybrat kdykoliv během volebního období. Naopak vládní politici z ČSSD považují návrhy ODS za nekompetentní a ruinující státní rozpočet.

"Návrh ODS povede ke snížení nezaměstnanosti a nákladů státního rozpočtu. Je transparentní a omezuje korupční prostředí. Zároveň snižuje náklady státu na výběr daní," uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. Zároveň by podle něj došlo po mnoha letech k prvnímu pozitivnímu kroku ze strany vlády vůči této skupině občanů.

"Nevím, jestli se ze strany ODS nejedná o nějaký špatný vtip. Návrhy jsou nekompetentní, nespravedlivé, přináší miliardové daňové úniky a výpadky příjmů veřejných rozpočtů. Za nepřijatelné pokládám, že dále prohlubují daňovou nespravedlnost mezi zaměstnanci a podnikateli," reagoval ministr financí Bohuslav Sobotka.

Vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel připomněl nedávnou studii odborů, podle které by návrhy ODS znamenaly výpadek státních příjmů přes 200 miliard korun. "Dalších 10 nebo 20 miliard již asi pro ODS nehraje roli," řekl ČTK. Naopak Miroslav Ševčík z Liberálního institutu soudí, že o práci by díky návrhům ODS přišli různí "příživové" a korupčníci, které do zbytečných funkcí dosadili socialisté spolu s komunisty.

Program je hodně zaměřený na zjednodušení podnikání, zvýšení pružnosti trhu práce a odstraňování různých byrokratických překážek, míní analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. Některá opatření jsou ale podle analytika Patria Finance Davida Marka značně problematická a zvyšují hrozbu výrazného prohloubení rozpočtových schodků. "Kombinace zrušení odpisů a zavedení ročních daňových prázdnin vidím jako příležitost, aby šikovní podnikatelé z řady oborů nemuseli platit daně z příjmů nikdy," doplnil Sobíšek.

Náklady na činnost státních institucí jsou vysoké a snižování daní nutné, ovšem ne nekoncepčními zásahy tohoto typu, uvedl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Zrušení odpisů pro malé firmy je podle něj dobrý návrh, který by měl být realizován co nejrychleji.

Legalizaci takzvaného švarcsystému, tedy zaměstnávání pracovníků na živnostenský list, by Drábek rozhodně nepodpořil. Rozdělení pracovněprávních vztahů a vztahů obchodních by podle něj mělo zůstat zachováno. "Zrušení minimální daně naprosto podporuji, jde o trest za způsob obživy, o opatření, které nahrazuje neschopnost finančních úřadů provádět efektivní kontrolu," poznamenal.

ODS připravila pro živnostníky celkem 15 opatření, která v součtu mají vést ke zvýšení počtu zaměstnanců a základu ke zdanění, zjednodušení života firem a ke snadnějšímu investování. Vedle daňových prázdnin a zrušení minimální daně ODS navrhuje třeba zrušení povinnosti registračních pokladen a placení nemocenské za zaměstnance, zjednodušení regulace jednotlivých podnikatelských činností, zrušení duplicitního podávání výkazů státním institucím, legalizaci švarcsystému či úpravy v zákoníku práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK