MMR dá letos na obnovu venkova 132 mil., loni to bylo 80 mil. Kč

23.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj dá letos na pilotní projekty venkovských mikroregionů, na akce obcí oceněných v soutěži Vesnice roku a na další projekty obcí 132 milionů korun. Loni na tyto účely poskytlo 80 milionů korun. V letošním roce se MMR rozhodlo v programu Podpora obnovy venkova podpořit 318 akcí, sdělila mluvčí úřadu Radka Burketová.

Částka 132 milionů korun půjde například na úpravu parků nebo výstavbu dětských hřišť, která se budují na základě přání, připomínek či nápadů dětí. Na tyto účely je určena zhruba třetina peněz. Podpořeny budou také projekty vzdělávání a akce k odstraňování následků živelních pohrom.

Například jihomoravská vesnice Bořetice v okrese Břeclav, která se stala Vesnicí roku 2005, obdržela milion korun na opravu komunikací. Druhá obec Petřvald v okrese Nový Jičín použije dotaci 900.000 korun na rekonstrukci objektu obecního úřadu a třetí Šárovcova Lhota v okrese Jičín získala 400.000 korun na obnovu bývalé školy.

Celkem má ministerstvo na regionální rozvoj v letošním roce 1,2 miliardy korun. Prostředky by měly také směřovat na rozvoj severozápadních Čech a Moravskoslezského regionu či podporu obnovy a výstavby technické infrastruktury v bývalých vojenských objektech Ralsko a Mladá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK