Družstvo ministra Mládka údajně dostává peníze od ČSOB

24.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Ministr zemědělství Jan Mládek (ČSSD) založil v roce 2001 podnikatelské družstvo Fontes Rerum, které dostává na svoji činnost peníze od společností, o jejichž osudu Mládek ze svých dřívějších pozic spolurozhodoval. Informují o tom Lidové noviny a Blesk.

Družstvu, které se věnuje pořádání přednášek, dává peníze například Československá obchodní banka (ČSOB). Jeho činnost sponzoroval také Český Telecom, píšou Lidové noviny. Vyjádření ministra se deníku nepodařilo získat. Mládek své členství v družstvu oficiálně ukončil krátce po svém nástupu na ministerstvo zemědělství. Některé akce pořádané družstvem ale i nyní moderuje, za což podle svých slov v Blesku nedostává žádnou odměnu.

Mládek byl v roce 2000 náměstkem ministra financí. V té době sehrál významnou roli při uvalení nucené správy na Investiční a Poštovní banku (IPB) ovládanou tehdy japonskou bankou Nomura, uvádějí LN. Podílel se i na přípravě prodeje majetku IPB do rukou ČSOB za korunu. Postup státu vůči Nomuře označila minulý týden londýnská arbitráž za diskriminační. České republice hrozí pokuta až 40 miliard korun.

Příprava privatizace Českého Telecomu byla také v kompetenci náměstka Mládka, později se na ní podílel i jako poradce tehdejšího premiéra Stanislava Grosse, připomínají LN.

Podle Lidových novin dala ČSOB v roce 2004 Mládkovu družstvu 90.000 korun a Český Telecom 160.000 korun na přednáškovou činnost. Obě společnosti podle dalšího jeho člena - Mládkova bývalého poslaneckého asistenta Ivana Voborského - zřejmě sponzorovaly družstvo i v dalších letech. Kolika penězi konkrétně, není zřejmé, píšou LN. Družstvo zveřejnilo výroční zprávu pouze za rok 2004. Z ní vyplývá, že Mládkovi za přednáškovou činnost vyplatilo 45.000 korun.

Loga ČSOB a Českého Telecomu jsou na stránkách Fontes Rerum vidět i na akcích pořádaných v roce 2005, poznamenávají LN. Deník zjistil, že ČSOB družstvu přispívá i v letošním roce. Na pozvánce na seminář České zemědělství po roce 2013, který bude Mládek 13.dubna moderovat, je uvedeno, že "seminář se koná za podpory společnosti ČSOB".

I když ministr ukončil své členství v družstvu, vidí v tom i tak David Ondráček z Transparency International možný střet zájmů. "Takový postup vyvolává pochybnosti, jestli ty peníze nesouvisely s jeho dřívější funkcí," uvedl v LN.

"V prodeji Investiční a Poštovní banky jsem v žádném případě nefiguroval," řekl Mládek Blesku. Deník však poznamenává, že v roce 2000 byl členem řídícího Výboru pro privatizaci bank. "K prodeji IPB se navíc v médiích čile vyjadřoval," píše Blesk.

Lidové noviny dnes rovněž poukazují na část nálezu londýnské arbitráže, kde se popisuje několik jednání v květnu a červnu 2000 mezi Mládkem a zástupci Nomury. Mládek chtěl, aby Nomura prodala akcie IPB za symbolickou cenu jedno euro. Nomura o takový obchod nestála, píšou LN.

Mluvčí Českého Telecomu Tomáš Sršeň ve čtvrtek neuměl vysvětlit, proč od nich peníze dostávalo zrovna Mládkovo družstvo. "Konkrétně nevím, ale není to nic výjimečného. Podporujeme ročně několik desítek podobných subjektů či konferencí. Bereme to jako formu propagace," uvedl. Vyjádření ČSOB se ve čtvrtek LN získat nepodařilo.

Mládek své členství v družstvu oficiálně ukončil krátce po nástupu na ministerstvo zemědělství. "Nemám za to (moderování) žádnou odměnu. O střet zájmu nejde," reagoval ministr v Blesku k dotazu na nynější angažmá v družstvu.

Jiný názor zastává v Blesku advokát Oldřich Choděra. "Pokud přednášky souvisejí se zemědělskou tematikou, tak o střet zájmů jde. Může se na nich ovlivnit rozdělování státních zakázek nebo třeba dotací," míní advokát.

Lidovým novinám se Mládkovo vyjádření nepodařilo ve čtvrtek získat. Jeho mluvčí Tomáš Loskot zodpovězení otázek přislíbil. Uvedl, že s ministrem jede v autě. "Ale Mládek si nejprve 'musel odskočit', pak měl 'jednání' v restauraci U devíti křížů na dálnici Praha-Brno a poté už nebral mobil ani Loskot," popsaly Lidové noviny snahu o získání Mládkovy reakce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK