Šimonovský doporučí podání trestního oznámení kvůli pendolinům

18.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ministr dopravy Milan Šimonovský doporučí Řídícímu výboru Českých drah zvážit podání trestního oznámení kvůli vlakům Pendolino. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva dopravy Marcela Žižková. Ministr se tak rozhodl na základě šetření okolností dodávky souprav Pendolino, dodala.

"Na základě právní analýzy uložené ministrem dopravy nelze vyloučit, že při zadávání této významné zakázky nedošlo k porušení předpisů trestního práva," uvedla dále Žižková. Další podrobnosti nesdělila. Řídící výbor ČD bude zasedat ve středu.

České dráhy mají sedm souprav Pendolino za celkem 4,3 miliardy korun. V lednu softwarová porucha vyřadila postupně z provozu všech pět souprav, která tehdy zajišťovala dopravu s cestujícími. Náklady ani škody, které odstavení vlaků způsobilo, zatím ČD nevyčíslily. Pravděpodobně půjde o desítky milionů korun.

Podle vedení ČD došlo k chybám v roce 1995 při uzavírání smluv a v dalších letech, kdy se uzavíraly dodatky smluv. Vlaky byly nakonec dodány s velkým zpožděním a ČD jich získaly sedm namísto deseti. Škody podniku vznikly i naddimenzovaným pořízením náhradních dílů za neúměrně vysoké ceny. Pro ČD byly ve smlouvách také nevýhodně stanoveny limity kompenzací v případě neplnění závazků ze strany výrobce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK