Senát schválil rozšíření pravidel pro obchodování s emisemi

19.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. dubna (ČTK) - České firmy budou moci od roku 2008 investovat do zlepšení ovzduší i v zahraničí. V souladu s naplňováním mezinárodní dohody o snižování emisí by jim to měla umožnit novela zákona o obchodování s emisemi, kterou přijal Senát. Norma se odvíjí od pravidel platných v Evropské unii. Podepsat ji ještě musí prezident Václav Klaus.

Diskuse o technické novele se v Senátu neočekávaně protáhla kvůli pozměňovacímu návrhu hospodářského výboru. Ten se dnes ráno rozhodl do normy přidat body týkající se pravidel trhu s biopalivy. Výbor chtěl, aby ze zákona zmizelo omezení, podle něhož by se mohla dodávat pouze biopaliva vyrobená v Česku. Navrhoval také zrušit požadavek minimální výkupní ceny. Senát nakonec ale pozměňovací návrhy nepřijal.

Podle schválené novely budou moci stejně jako Češi v zahraničí v Česku investovat do ochrany ovzduší jiné země, které podepsaly mezinárodní úmluvu. Změna zákona neovlivní počet emisních povolenek, které podniky dostaly přidělené od státu na léta 2005 až 2007. Zavedení obchodů s emisemi má motivovat podniky k redukci vypouštění škodlivin, a tím zajistit závazek EU snížit emise do roku 2012 o osm procent v poměru s produkcí na počátku 90. let.

V letech 2005 až 2007 bude moci zhruba 400 českých podniků zapojených do systému vypustit na 292,8 milionu tun oxidu uhličitého, zhruba 4,4 procenta z celkového množství v celé EU. Pokud firmy vypustí do ovzduší méně škodlivin, než na které mají povolenky, budou moci přebytky prodat. V opačném případě budou nárůst emisí financovat nákupem nových povolenek. Cena povolenky se nyní pohybuje kolem 23 eur, tedy 700 korun.

Pravidla obchodování umožňují investovat firmám do projektů na ochranu ovzduší v zemích, kde je to přijde vzhledem k místním cenám či zaostalosti technologií levněji. I tyto investice se jim započítají do počtu povolených emisí v zemi původu. Senátorka Jitka Seitlová neuspěla s pozměňovacím návrhem k omezení počtu povolenek pro nová zařízení. Novela totiž umožňuje novým investorům až po 15 let nárokovat si stejný počet povolenek, což je nenutí ke snižování exhalací. Podle jejího kolegy Bedřicha Moldana se budou dál podmínky obchodování měnit, takže i evropská pravidla doznají změn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK