Investor poskytne pardubickému letišti 9 mld. Kč

19.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 19. dubna (ČTK) - Do společnosti East Bohemian Airport (EBA), která spravuje pardubické letiště, vstoupí nový investor. Do firmy vloží zhruba devět miliard korun. Smlouvu s investorem, společností Climax Fort Investment, schválili zastupitelé města 18. dubna. Na ploše vyroste nový odbavovací terminál, lakovna pro dopravní letadla a opravna motorů civilních letadel.

"Je nepochybné, že se v souvislosti s plánovanou investicí do pardubického letiště jedná o zásadní a strategické rozhodnutí, které může nadlouho ovlivnit nejen město, ale i celý region," uvedl pardubický primátor Jiří Stříteský. Pokud se plánovaná investice uskuteční, lze předpokládat, že v Pardubicích vznikne až několik tisíc nových pracovních míst. Nová zařízení mají být v provozu v roce 2008.

Pokud investor získá kladné stanovisko posudku vlivu na životní prostředí EIA, prodá mu město 34 procent firmy. Podíl Pardubického kraje bude 22 procent a město si ponechá 44 procent akcií za současných 100 procent. Zahraniční investor bude podle magistrátu financovat svůj záměr v Pardubicích prostřednictvím české akciové společnosti.

Pardubické mezinárodní letiště je jedním z pěti páteřních letišť v České republice. V provozu je od roku od roku 1995. V loňském roce letiště přepravilo asi 49.000 cestujících, za první čtyři měsíce roku 2006 již 23.000 pasažérů. Největší část zahraniční klientely tvoří turisté ze zemí bývalého Sovětského svazu. Češi budou v letošní turistické sezoně odlétat z Pardubic na dovolenou do sedmi destinací, mimo jiné do Bulharska, Řecka a Tunisu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK