MfD: Stavba nové továrny Hyundai se může zpozdit

20.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Stavba nové automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku se může zpozdit. Souvisí to s korupčním skandálem, který propukl v Soulu a ochromil vedení jihokorejské firmy, informuje dnešní Mladá fronta Dnes. Policie už tři manažery zatkla a deset dalších má zákaz cestovat. Podle mluvčího Hyundai Jakea Janga se jeví jako "nevyhnutelné", aby firma a čeští politici odložili slavnostní poklepání základního kamene naplánované na 17. května. Jang to uvedl pro list International Herald Tribune.

Czechinvest, ministerstvo průmyslu i kancelář hejtmana ve středu MfD sdělily, že ceremoniál dál spolu se Soulem plánují na půli května a že sama investice není skandálem zpochybněna.

Podle Jangových slov to vypadá, jako by ve hře bylo více, než změna termínu slavnostního ceremoniálu, píše MfD. "Přišlo to v době, kdy máme nakročeno k tomu stát se globální automobilkou," prohlásil Jan. "Bojíme se, že to poškodí pověst a důvěryhodnost naší společnosti v zahraniční a že to zbrzdí naši globální strategii," dodal mluvčí.

Jihokorejská prokuratura vyšetřuje automobilku kvůli podezření, že si vytvářela tajné fondy k uplácení vládních představitelů. Podle MfD není jasné, co by se stalo, kdyby se podezření prokázala a firma změnila vedení. Agentura Bloomberg podle deníku napsala, že skandál může zabránit šéfovi Hyundai v jeho plánu zvednout firmu mezi pět největších světových automobilek do roku 2010, což je plán, jehož součástí jsou i Nošovice, uzavírá MfD.

Automobilka Hyundai se letos rozhodla, že bude investovat 800 milionů až jednu miliardu eur (až 29 miliard Kč) do výstavby nového montážního závodu v České republice. Továrna v Nošovicích by měla ročně vyrábět asi 300.000 automobilů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK