Firmám v ČR plán prorodinných opatření zatím nikdo nesestaví

20.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Firmy v Česku zatím nemohou podstoupit takzvaný genderový audit, podle něhož by zjistily, jak mají při slaďování práce a rodiny postupovat. Tuto službu, která zahrnuje sestavení plánu prorodinných opatření a usnadní jejich zavedení do praxe, totiž v ČR zatím nikdo nenabízí. Na konferenci o zodpovědnosti firem v otázce rovných příležitostí pro obě pohlaví to ČTK potvrdila ředitelka společnosti Gender Studies Alena Králíková.

Genderový audit funguje v Německu a Rakousku, kde ho zaštiťují příslušná ministerstva. Vyvinula ho německá nadace Hertie-Stiftung s rakouským ministerstvem pro sociální jistoty. Myšlenka pochází z USA. Představuje soubor prorodinných opatření, která zlepšují podmínky zaměstnanců. Mají pak lepší výsledky, podnik je úspěšnější.

"I Česko by mohlo metodu přizpůsobit svým podmínkám," řekla Astrid Lethertová z německé společnosti work & life. Popsala, že se audit zaměřuje na pracovní dobu, náplň práce, pracovní místo, informační politiku ve firmě, chování vedení, možnosti osobního rozvoje zaměstnanců, finanční podporu či služby rodinám. Mezi opatření patří například to, že se porady či školení nekonají po 16:00, kdy rodiče potřebují vyzvedávat děti ze školky, družiny či kroužků. Podstatná je i možnost práce z domova či pružné pracovní doby. "Mnozí chápou opatření jen jako pomoc ženám. Není to pravda. Jsou důležitá i pro muže," zdůraznila Letherová. Připomněla, že i otcům záleží na jejich dětech a chtějí se jim víc věnovat.

V Německu podle Lethertové audit provádí 35 společností. Auditoři požadují od podniku například údaje o nemocnosti, počtu žen či rodičů ve firmě. Tým zaměstnanců podniku z různých pozic pak spolu s experty navrhne seznam opatření. Vedení je písemně potvrdí a snaží se je uskutečňovat. Auditoři podle výsledků navrhnou udělení základního certifikátu. Nový audit po třech letech v případě plnění kroků přizná podniku certifikát s evropsky uznávanou značkou Zaměstnání & rodina.

Přestože vytvoření plánu stojí v Německu v průměru 8500 eur (asi čtvrt milionu korun), základní certifikát obdrželo již 207 podniků. Další stovka by měla potvrzení převzít v červnu, dodala Lethertová.

Podle Králíkové by audit v ČR nabídl firmám strukturu kroků, které by mohly zavádět. "Je to pro nás zajímavá metoda. Věřím, že se objeví i u nás," řekla ředitelka Gender Studies. Podle ní se o prorodinná opatření zajímá soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi. Její pořadatelé ale jen zjišťují jednotlivé kroky, nesledují jejich plnění. Podle odborníků mají lepší situaci ve slaďování práce a rodiny pobočky nadnárodních firem, které přebírají modely mateřských společností.

Výzkum z roku 2002 mezi německými firmami po auditu prokázal, že v nich o 22 procent ubylo absencí, fluktuace se snížila o 28 procent a o 64 procent se zvedla kvalita práce. Devět z deseti společností uvedlo, že vzrostla jejich konkurenceschopnost. Přes čtyři pětiny zaměstnanců prohlásily, že jsou spokojenější a cítí větší motivaci k práci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK