Ekonomové: Telecomu do března stoupl zisk o pětinu na 1,9 mld.

25.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Českému Telecomu stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 22 procent na 1,92 miliardy korun. Výnosy by měly stagnovat na 14,7 miliardy Kč. Vyplývá to z odhadů ekonomů oslovených ČTK. Firma výsledky oznámí ve čtvrtek po valné hromadě.

Růst zisku ovlivnily zejména klesající odpisy, které se proti loňsku snížily o téměř sedm procent. Telecom na začátku roku výrazně zpomalil úbytek pevných linek a zvýšil výnosy z internetu a služeb s přidanou hodnotou o čtvrtinu na 1,3 miliardy korun, což představuje 17 procent celkových výnosů z pevné sítě. Výnosy z mobilní sítě by měly stagnovat kolem sedmi miliard Kč.

Akcionáři Telecomu by měli na čtvrteční valné hromadě rozhodnout o sloučení firmy s dceřiným mobilním operátorem Eurotel, které je plánováno na polovinu letošního roku. Budou rovněž hlasovat o výplatě navrhované dividendy 45 korun na akcii.

Jako rozhodný den pro výplatu dividendy představenstvo navrhuje 25. září, samotnou výplatu pak 2. října. Celkem má z loňského zisku a nerozděleného zisku z minulých let vyplatit 14,5 miliardy korun. Z toho zhruba deset miliard připadne španělské Telefónice, která v Telecomu ovládá kolem 70 procent akcií.

Akcionáři budou rovněž hlasovat o dalších změnách stanov souvisejících například s novým uspořádáním orgánů společnosti, zrušením omezené převoditelnosti akcií na jméno nebo nahrazení jednoho z deníků využívaného pro komunikaci s akcionáři internetovými stránkami.

Valná hromada by měla zvolit nové představenstvo a dozorčí radu firmy a schválit účetní závěrky a zprávy o podnikatelské činnosti. Rozhodným dnem pro účast na valné hromadě je dnešek, tedy 25. duben.

Telecom oznámil záměr sloučit se s Eurotelem, ve kterém vlastní 100 procent, na přelomu února a března. Ke spojení a následné změně názvu by mělo dojít v polovině letošního roku. Změny souvisí s loňským vstupem španělské Telefóniky.

Skupina Český Telecom loni zvýšila konsolidovaný čistý zisk o devět procent na 6,2 miliardy korun. Výnosy společnosti naopak o 0,8 procenta klesly na 61 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK