Nad institucemi zaměstnaneckého penzijního pojištění bude dohled

26.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Stanovit pravidla pro činnost institucí zaměstnaneckého penzijního pojištění ze zemí EU v Česku má vládní návrh zákona, který dnes schválila sněmovna. Předloha vychází z evropské směrnice a umožňuje dohled nad činností těchto institucí, které budou působit v ČR a přijímat příspěvky od českých zaměstnavatelů. Normu v příštích týdnech posoudí Senát.

"Zákon neznamená vznik a činnost institucí zaměstnaneckého penzijního pojištění podle českých právních předpisů, tedy nezavádí v ČR systém zaměstnaneckého penzijního pojištění," uvedl ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD). Podotkl, že pokus o zavedení této části systému důchodového pojištění sněmovna v roce 2001 neschválila.

Zahraniční instituce zaměstnaneckého penzijního pojištění ze zemí EU ale podle směrnice mohou působit na celém území unie. České podniky se sídlem v jiných zemích EU mohou platit těmto institucím příspěvky na penzijní pojištění svých zaměstnanců. Neschválením zákona by se Česko zbavilo možnosti alespoň v minimálním rozsahu na činnost těchto institucí dohlížet, poznamenal ministr.

Připomněl, že Česko mělo směrnici převzít do svého právního řádu do konce loňského září. Nepřijetím zákona by se vystavila reálnému nebezpečí žaloby u soudního dvora, neboť řízení o porušení smlouvy již v prosinci 2005 začalo, podotkl Škromach. Přesto norma získala ve sněmovně jen nejtěsnější podporu 78 ze 155 přítomných poslanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK