MFD: Kladno podá žalobu na stát kvůli novele zákona o silnicích

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kladno 27. dubna (ČTK) - Kladenští radní podají Ústavnímu soudu žalobu na schválenou novelu zákona o provozu na silnicích, která zavádí nový bodový systém hodnocení řidičů. Stát totiž městům nedal finance na agendu spojenou s novým bodovým systémem a kladenští radní ji odmítají platit z rozpočtu města. Naplnění zákona, který má platit od začátku července, hodlají v největším středočeském městě bojkotovat. Ministerstvo dopravy tento postup označilo za absurdní. Informuje o tom Mladá fronta DNES ve svém středočeském vydání.

"Radní ani zastupitelé neschválili žádné navýšení prostředků na mzdy, takže bychom neměli úředníky potřebné k zajištění agendy z čeho zaplatit," řekl listu kladenský primátor Dan Jiránek.

Na zajištění nového systému by podle Jiránka museli přijmout osm lidí, kteří by jen na mzdách městskou pokladnu stáli tři miliony korun. Vedení Kladna chce 1. července oznámit krajskému úřadu, že nemá lidi ani techniku, pomocí nichž by bylo možné přestupkové řízení a další úřední záležitosti spojené s bodovým systémem zajišťovat. Vyzve proto úřad, aby tím pověřil jinou obec.

Pokud krajský úřad takovou obec nenajde, nebude mít řidiče, kteří spáchají na území Kladna od začátku července nějaký přestupek, kdo potrestat.

Ministerstvo dopravy, které zákon předkládalo, považuje postup vedení Kladna za absurdní. Podle jeho mluvčí Marcely Žižkové obce o peníze od státu nepřijdou. "Stát poskytuje peníze na každého úředníka a stejně tak tomu bude i v případě doplněného počtu úředníků dopravních agend," uvedla s tím, že městům zůstanou peníze, které vybere na pokutách a poplatcích.

To se nelíbí středočeskému hejtmanovi Petru Bendlovi, který již před časem upozorňoval, že obce nebudou mít na zajištění rozsáhlé agendy peníze. "Strážník by neměl být motivován, že musí vybrat co nejvíce peněz na pokutách, aby zaplatil nějakého úředníka," uvedl Bendl.

Novela zákona přinese potíže i dalším městům. Kvůli zavádění nového bodového systému budou muset například přijmout dva úředníky v Benešově i v Kutné Hoře, tři v Mělníku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK