ČT: Firma ImAGe Alpha žaluje ČSOB o 11 mld po IPB

07.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Soukromá společnost ImAGe Alpha žaluje Československou obchodní banku o část peněz po bývalé Investiční a poštovní bance. Jde o více než 11 miliard korun, na které banka podle firmy nemá nárok. ČSOB obvinění odmítá. Informovala o tom Česká televize.

ČSOB se údajně provinila tím, že při převodu IPB porušila smlouvy. Podle žaloby si nechala hodnotné dceřiné společnosti, nesplacené úvěry ale převedla na stát, který jí je prostřednictvím konsolidační agentury proplatil. Nyní se agentura snaží získat peníze zpátky od původních dlužníků. "Ty pohledávky nebyly spláceny, tak se konsolidační agentura obrátila na ručitele, jímž je společnost ImAGe Alpha," uvedl mluvčí ČKA Jiří Pekárek.

ImAGe Alpha byla původním dlužníkem, pak ale dluhy stejně jako další majetek prodala IPB Group Holdingu, který v roce 2000 přešel pod ČSOB. Odstupující předseda představenstva ImAGe Alpha Jiří Pekárek ČT řekl, že v okamžiku, kdy podnik prodávali, disponoval dostatkem aktiv na to, aby byly závazky uhrazeny. Právě proto by podle ImAGe Alpha měla dlužných více než 11 miliard zaplatit ČSOB.

Banka to ale odmítá, rozhodnutí je tedy na soudu. "Ta žaloba nám připadá absurdní, protože nejsme a nebyli jsme v žádném právním vztahu s touto společností," řekl ČT mluvčí ČSOB Milan Tománek.

ImAGe Alpha podle ČSOB navíc spolupracovala na vyvádění majetku z Investiční a poštovní banky, a podílela se tak na jejím pádu. Na podání žaloby tedy nemá nárok, dodala ČT.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK