Dubnová inflace zůstala na 2,8 pct, proti březnu ceny vzrostly

10.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Meziroční inflace v dubnu zůstala na březnových i únorových 2,8 procenta. Zdražily například pohonné hmoty nebo brambory. Naopak klesaly ceny dovolených, dálkového volání a lihovin. Proti březnu se ceny v obchodech zvýšily o 0,1 procenta, oznámil Český statistický úřad.

U většiny zboží byla meziroční změna cen v dubnu zhruba stejná jako v březnu. Ke zrychlení růstu cen došlo zejména u bydlení, kde ceny zemního plynu vzrostly v dubnu meziročně o 30 procent, v březnu to bylo o 25,4 procenta.

Meziměsíčně ceny rostly především kvůli zvýšení ceny pohonných hmot o 4,8 procenta. Průměrná cena benzinu Natural 95 byla v dubnu o 1,59 Kč vyšší než v březnu a v druhé polovině dubna přesáhla hranici 30 korun.

Po dvou měsících poklesu vzrostly v dubnu meziměsíčně i ceny potravin a nealkoholických nápojů, a to hlavně kvůli růstu cen brambor o 17,3 procenta a čerstvé zeleniny o 2,8 procenta. Meziměsíčně rostly rovněž ceny ubytovacích služeb a lázeňských pobytů.

Naopak došlo k meziměsíčnímu poklesu cen u mimosezónních dovolených o 1,1 procenta a elektroniky o 0,7 procenta a telekomunikací.

Meziročně rostly vedle cen bydlení i ceny v dopravě. Jejich růst se ovšem zpomalil vlivem vývoje cen pohonných hmot, které sice meziměsíčně poměrně výrazně vzrostly, avšak v loňském dubnu byl jejich meziměsíční růst výrazně vyšší. Meziroční růst cen pohonných hmot tak zpomalil z 10,9 procenta v březnu na dubnových 7,3 procenta.

Naopak levněji mohli lidé nakupovat oděvy a obuv, vybavení bytu, potraviny a nealkoholické nápoje. Výrazně levnější než loni byly z potravin zejména mouka, jejíž cena klesla o 9,2 procenta, ovoce o 9,6 procenta a cukr o 11,3 procenta.

Ve srovnání s Evropskou unií je inflace v ČR nadprůměrná. Ve 25 členských zemích byla podle předběžných údajů v březnu inflace 2,1 procenta, což je o 0,1 procentního bodu méně než v únoru. Nejrychleji rostly ceny v Lotyšsku, a to o 6,6 procenta. Naopak nejméně v Polsku o 0,9 procenta a Finsku o 1,2 procenta. Na Slovensku zůstal cenový růst v březnu stejný jako v únoru, tedy 4,3 procenta. V Německu po třech měsících stability došlo k zpomalení růstu cen na 1,9 procenta z 2,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK