Koruna během dne stagnovala na 28,27 Kč/EUR

10.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Česká koruna vůči euru setrvala na ranních 28,27 Kč/EUR, vůči dolaru mírně posílila na odpoledních 22,07 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Dnes zveřejněné statistiky domácí ekonomiky měly podle Vladimíra Pikory z Next Finance na kurz české měny nejednoznačný vliv. "Na jednu stranu zahraniční obchod ukázal, že kurz silnější než 28,50 Kč/EUR nepředstavuje pro ekonomiku problém, na druhou stranu ale velmi nízká inflace mnoha lidem otevřela oči v tom smyslu, že růst úrokových sazeb je v české kotlině v brzké době skutečně nepravděpodobný," uvedl Pikora.

Příznivé a nepříznivé vlivy se podle analytika vyrovnaly a koruna tak stojí tam, kde byla dnes ráno. Trhy dále očekávají další zasedání americké centrální banky (Fed). "Pokud Fed naznačí, že úrokové sazby v USA ještě porostou, třeba kvůli drahé ropě, otevře dolaru prostor k posílení a středoevropské měny, včetně koruny, kvůli tomu mírně oslabí. Naopak pokud americká centrální banka utvrdí trh v tom, že růst úrokových sazeb za oceánem končí, dolar oslabí, což pomůže všem středoevropským měnám k silnějším hodnotám," domnívá se Pikora. Dolar se dnes odpoledne obchodoval k euru za 1,2797 USD/EUR. Na podobných hodnotách byl i dopoledne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK