MfD: Z obchodních rejstříků mají zmizet papírové formuláře

11.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. května (ČTK) - Z obchodních rejstříků mají během šesti měsíců zmizet papíry, papírové formuláře a žádosti. Ministerstvo spravedlnosti ve svém plánu na nejbližších šest měsíců počítá s tím, že zápisy firem či změny údajů v rejstříku firem půjde provést kompletně přes internet. Podmínkou bude ale elektronický podpis. Informuje o tom Mladá fronta Dnes.

"Cílem je, aby se člověk, který má zájem založit firmu, nemusel zabývat žádnými papíry," řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

První změnou, která začne platit od července, je, že k zápisu do rejstříku se musí soud vyjádřit do pěti dnů. Pokud to nestihne, bude se zápis považovat za úspěšný. S tím se zároveň změní i formuláře, jejichž vyplňování má být jednodušší. Do konce roku chce ministerstvo upravit systém tak, že formuláře půjde odeslat na soud přes internet. Přibude také možnost nechat si úplnost údajů elektronicky zkontrolovat ještě před odesláním.

Další novinkou budou elektronické výpisy z rejstříku. Ty jsou již nyní k dispozici na stránkách justice.cz, ale s upozorněním, že výpis má pouze informativní charakter a je tedy bez záruky. Nejdéle do 1. ledna 2007 by měla být dostupná služba zasílání výpisů s ověřeným elektronickým podpisem soudu na jakýkoli e-mail.

Stejný osud čeká i sbírku listin. Do ní musí podnikatelé každoročně vkládat všechny dokumenty požadované obchodním zákoníkem. Soudy by je do konce měly začít přijímat na disketách nebo přes e-mail ve formátu pdf. I sbírka listin by měla být kompletně dostupná na internetu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK