Americké akcie dopoledne stagnovaly

15.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. května (ČTK) - Americké akcie dopoledne na Wall Street stagnovaly. Investoři čekají na klíčové údaje o inflaci, které přijdou na trh tento týden, a pokles cen ropy a kovů stáhl s sebou dolů akcie energetik a těžebních společností. Jinde ve světě včetně České republiky dnes akcie klesaly. Dow Jonesův index v poledne newyorského času stoupl o 0,1 procenta na 11.395,2 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 0,2 procenta na 2239,2 bodu.

Na náladu na Wall Street dolehl pokles dolaru i akciových trhů ve světě. Výhled pro vývoj amerických úrokových sazeb ale zlepšilo zpomalení růstu zpracovatelských aktivit v New Yorku, které pomohlo k mírnému růstu i vládním obligacím. Dolů šly akcie maloobchodního diskontu Target Corp. poté, co firma zveřejnila slabší než očekávaný zisk, napsaly agentury Reuters a AP.

Ceny akcií obchodovaných na pražské burze postihl nejsilnější pokles od loňského října. Index trhu PX přišel o 2,88 procenta a svezl se na letošní minimum 1469,9 bodu. České akcie podle makléře společnosti Fio Pavla Hadrouška nejvíce doplatily na hromadný odchod zahraničních investorů z regionu po kolapsu cen komodit, hlavně kovů, na burzách. Pod výrazným prodejním náporem byly dále akcie v Rusku, Polsku a Maďarsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK