Analytici: K nákupu valut na dovolenou je nyní vhodná doba

17.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. května (ČTK) - Současný kurz koruny na historických maximech vůči euru i dolaru je výhodný pro nákup cizí měny před letní dovolenou. Shodli se na tom analytici, které ČTK oslovila. Česká měna dnes ráno dosáhla dalších rekordů 28,10 Kč za euro a 21,78 Kč za dolar.

Analytici se domnívají, že v příštích dnech koruna neposílí pod hranici 28 Kč/EUR. Ten, kdo začne s nákupem cizí měny teď, podle nich rozhodně neprodělá.

"Zhruba od této úrovně (28 Kč/EUR) očekáváme určitou dočasnou korekci kurzu k mírně slabším hodnotám. Odtud plyne, že pro toho, kdo plánuje na další týdny zahraniční dovolenou, je zřejmě poměrně výhodný čas k nákupu eur. Naopak z dlouhodobého pohledu bude koruna k euru ještě výrazně silnější, takže pro zimní dovolenou je ještě s nákupem valut času dost," řekla ČTK analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Spoléhat na další posílení koruny příliš nedoporučuje ani analytik PPF Radomír Jáč. "Lákavá je spekulace na to, že koruna ještě o nějaký haléř posílí, nicméně z hlediska domácností již má smysl se na dovolenou začít vybavovat zahraničními měnami při stávajícím kurzu koruny," uvedl.

Podle ekonoma HVB Bank Pavla Sobíška je teď vhodná doba pro nákup jak eura, tak dolaru, nicméně není třeba příliš spěchat. "Případná korekce kurzu koruny ke slabší úrovni bude jen velmi mírná, takže kdo s nákupem deviz pár týdnů počká, neměl by příliš prodělat," řekl ČTK Sobíšek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK