Těžaři z OKD prodali hutní firmu KOVONA společnosti SENAPOL

19.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karviná 19. května (ČTK) - Těžební společnost OKD prodala v dubnu 97,1 procenta akcií své hutní dcery KOVONA KARVINÁ (KK)společnosti SEMAPOL. Nový majitel fakticky ovládl firmu na dnešní valné hromadě dosazením svých lidí do orgánů společnosti, řekla mluvčí OKD Věra Breiová. Semapol patří rovným dílem Renému Holečkovi a nábytkářské firmě KOVONA SYSTEM.

Prodej KK souvisí se strategií nových majitelů OKD v čele s podnikatelem Zdeňkem Bakalou, kteří se snaží společnost očistit od všech aktivit nesouvisejících s těžbou uhlí. OKD se již před časem zbavila hliníkářské firmy Al Invest Břidličná, Hornického penzijního fondu a rekreačního střediska Permon ve Vysokých Tatrách. Pokračují jednání o prodeji stavební dcery VOKD.

Kovonu Karviná budou ve skutečnosti řídit lidé ze společnosti Kovona System, která dosud měla některé své provozy v pronájmu v karvinském areálu KK. "Chceme dále pokračovat ve výrobním programu Kovony Karviná, především ve válcování svařovaných profilů. Díky společnému podnikání v jednom areálu chceme dosáhnout synergických efektů a úspor," řekl ČTK ředitel společnosti Kovona System Jan Hudzieczek.

Tržby firmy Kovona Systém, která má svůj hlavní závod v průmyslové zóně v Českém Těšíně, se loni podle předběžných údajů zvýšily meziročně o dvě třetiny na 850 milionů korun. Stěžejním výrobním programem je výroba židlí a kancelářského nábytku pro nábytkářský řetězec Ikea. Dohromady bude zaměstnávat i s přibližně 100 zaměstnanci KK kolem 500 lidí.

Bývalá hutní dcera OKD v posledním období výrazně zlepšila své hospodaření. V roce 2004 snížila ztrátu z předchozích 56 na přibližně osm milionů korun a výkony meziročně zvýšila o 270 procent na 192 milionů korun. Loňské údaje zatím společnost nezveřejnila.

Státní podnik Kovona patřil v 80. letech minulého století s více než 3000 pracovníky k největším zaměstnavatelům v regionu. Po privatizaci a několika změnách majitelů ale ve firmě v roce 2003 pracovalo už jen 65 lidí včetně devítičlenné ochranky. V té době ji těsně před vyhlášením konkurzu koupila společnost OKD.

Za socialismu byl závod monopolním výrobcem bytových jader do panelových domů. Když se v 90. letech trh s nimi zhroutil, firma se snažila nahradit výpadek tržeb ekologickým programem a kompletací rodinných domků. Později podnik jako součást skupiny Z-Group začal rozprodávat své výroby. Vzduchotechnickou výrobu získala společnost Třinecké železárny inženýring a kovovýrobu Kovona Systém. Obě částečně podnikají v karvinském areálu, jež patří Kovoně Karviná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK