Akcie v RM-Systému ve 20. týdnu oslabily o 2,25 procenta

19.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. května (ČTK) - V mimoburzovním RM-Systému se ve 20. týdnu projevil hlavně pokles zahraničních trhů. Ceny českých akcií se ve čtvrtek dokonce svezly až pod hodnoty z konce loňského roku a ani další vyhlídky nebyly podle makléřů rozhodně růžové. Index PK 30 si pohoršil o 2,25 procenta na 2381,48 bodu, vyplynulo ze statistik RM-Systému.

Směr trhu podle Romana Jandíka z RM-Systému strhl dolů velký pokles zahraničních kapitálových trhů. Na počátku bylo oslabení amerických indexů způsobené špatnými hospodářskými ukazateli USA. Postupně se prodeje přelily i do japonských a evropských akcií.

Poměrně výraznou korekcí prošly akcie elektrárenské firmy ČEZ, největší emise na trhu, přestože ČEZ oznámil nad očekávání dobré hospodářské výsledky. Kurz ČEZ se ve čtvrtek zřítil až na 748 korun, v týdenním součtu ale nakonec stagnoval na ceně 784,5 koruny.

Akcie Unipetrolu oslabily o 2,7 procenta na 245,6 koruny. Generální ředitel Unipetrolu Francois Vleugels podle Jandíka nepřekvapil oznámením, že management nenavrhne na valné hromadě 22. června výplatu dividendy. V propadu po výplatě dividendy a obavám z horších výkonů pokračovaly cenné papíry Philip Morris, jejichž cena sestoupila o 4,5 procenta na 11.991 korun.

Celkové obchody s cennými papíry zůstaly hodnotou 34,5 milionu korun na předešlé letos slabé úrovni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK