Americké akcie dopoledne rostly

25.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. května (ČTK) - Akcie na amerických trzích dopoledne rostly díky zprávám o plánech amerických korporací a úspěšnému vstupu akcií kreditní asociace MasterCard Inc. na burzu. Dow Jonesův index v poledne newyorského času stoupl o 0,7 procenta na 11.195,4 bodu a index technologického trhu Nasdaq zpevnil téměř o procento na 2189,8 bodu.

Hospodářský růst Spojených států za první čtvrtletí podpořil názor analytiků, že centrální banka Fed udělá přestávku ve zvyšování úrokových sazeb. Údaj o HDP byl slabší, než se očekávalo.

Akcie MasterCardu vzrostly o více než deset procent den poté, co ji prvotní nabídka akcií ocenila méně, než analytici předpokládali. Emise podniku dnes vzrostla na 43 dolarů poté, co ji nabídka IPO ocenila na 39 dolarů.

"Myslím, že údaje o HDP byly útěchou. Investoři se na konec série zvyšování úroků soustředí, a to táhlo trh nahoru," uvedl jeden z analytiků společnosti Delta Global Advisors. "Myslím, že dnešní zpráva může být určitým náznakem, že je tu určité zpomalení, protože byla mírnější, než se předpokládalo," dodal.

Akcie internetové aukční síně eBay Inc. vzrostly o více než sedm procent a trh Nasdaq díky tomu zvýšil denní nárůst. Zájem o eBay zesílil díky společnosti Prudential, která internetové firmě zvýšila investiční rating. Podnik také představil svou alianci se společností Yahoo Inc., které díky tomu stouply akcie o 3,6 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK