Bývalí šéfové Enronu vinni, čekají je vysoké tresty

25.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Houston 25. května (ČTK) - Bývalé nejvyšší šéfy zkrachovalé americké energetické společnosti Enron dnes porota uznala vinnými z trestných činů podvodu a zločinného spolčení, které vedly k jednomu z největších bankrotů mezi americkými firmami. Kennethu Layovi a Jeffreymu Skillingovi tak po nejsledovanějším firemním procesu ve Spojených státech hrozí prakticky doživotní tresty.

Porota po tříměsíčním přelíčení a na začátku šestého dne svého zasedání došla k závěru, že Lay je vinen ve všech šesti bodech obžaloby a Skillling v 19 ze 28 bodů, z nichž byl viněn. Laye navíc houstonský soudce Sim Lake v odděleném případu sám uznal vinným z podvodu při získávání osobního bankovního úvěru.

Layovi tak hrozí až 45 let vězení, zatímco Skilling může být odsouzen až na 185 let. Soudce naplánoval vynesení rozsudku o výši trestu na 11. září.

Enron byl kdysi sedmou největší společností ve Spojených státech. Na konci roku 2001 ale musel v důsledku obřích účetních podvodů vyhlásit tehdy největší bankrot v USA.

Lay byl od vzniku Enronu v roce 1985 generálním ředitelem, to znamená nejvyšším manažerem společnosti, a zároveň předsedou správní rady. V únoru 2001 funkci generálního ředitele převzal Skilling, již v srpnu se jí ale nečekaně vzdal. Brzy nato začaly vycházet najevo účetní podvody, v jejichž důsledků pak Enron téhož prosince vyhlásil bankrot.

V polovině května skončilo v procesu s oběma manažery hlavní přelíčení, v němž prokurátoři vinili oba manažery ze spáchání trestných činů organizováním účetních triků, výmysly, zamlčováním faktů a lhaním. Cílem těchto činů mělo být zachování vysokých cen akcií Enronu, z nichž měli oba díky motivačním programům osobní prospěch. Obhájci namítali, že obžalovaní zákon neporušili a obvinění trvali na sví nevině.

Porota dala většinou za pravdu obžalobě. Ve svém verdiktu uvedla, že oba opakovaně lhali investorské veřejnosti, aby zakryli rozsáhlou síť účetních manipulací a neúspěšných projektů.

Případ Enron byl jedním z největších pádů v historii amerických firem. Podnik, který začínal jako ospalý texaský provozovatel potrubních sítí, se rozvinul do globálního obchodníka s energiemi a dalšími komoditami a finančními kontrakty. Až téměř do své pádu byl vychvalován jako inovátor energetického trhu.

Skandál vyvolal šok na Wall Street a zahájil celou vlnu podobných případů účetních podvodů. Nakonec vedl k drakonickému zpřísnění pravidel pro americké obchodované firmy. Rozsudek je významným vítězstvím pro vládní úřady, protože završuje éru vypořádání se s vlnou účetních podvodů. Prokurátoři již vyhráli například procesy proti šéfům firem WorldCom nebo Adeplhia.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK