Šéf automobilky Hyundai požádal o propuštění na kauci

26.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 26. května (ČTK) - Generální ředitel jihokorejské automobilky Hyundai Motor Čong Mong-ku požádal o propuštění z vazby na kauci. Informoval o tom mluvčí korejské firmy a dodal, že by projednávání Čongovy žádosti mohlo trvat asi týden. Čong je ve vazbě kvůli podezření z uplácení vlivných lidí a zneužívání peněz akcionářů.

Vyšetřovatelé už dříve uvedli, že Čong pravděpodobně zneužil více než 100 miliard wonů (asi 2,5 miliardy Kč) a peníze převedl do tajných fondů. Z nich automobilka podle obžaloby uplácela politiky, aby získala různé výhody ke své další činnosti.

Hyundai nyní chystá výstavbu montážního závodu v Nošovicích v Moravskoslezském kraji a zpočátku chce do projektu investovat 743 milionů eur (asi 21 miliard korun). Celková výše investice by měla překročit jednu miliardu eur. Podmínky, za nichž bude Hyundai investovat v Česku, ale ještě musí schválit Evropská komise. Smlouva mezi ČR a Hyundai byla podepsána minulý týden v Soulu. Mluvčí Hyundai po podpisu prohlásil, že výstavba závodu bude odložena do návratu zadržovaného Čonga.

Zástupci automobilového sektoru v Koreji minulý týden zahájili kampaň, v níž požadují, aby byly úřady vůči šéfovi automobilky Hyundai shovívavé. Žádají také, aby byl Čong přechodně propuštěn z vazby, protože jeho absence by prý mohla nepříznivě ovlivnit celé odvětví výroby automobilů.

Závod v Nošovicích by měl vyrábět 200.000 automobilů ročně a po rozšíření kapacit až 300.000 automobilů a 600.000 převodovek. Výrobu by měl zahájit v roce 2008. Nošovická továrna vytvoří nejméně 1000 pracovních míst a do roku 2010 bude podnik zaměstnávat asi přes 3500 lidí. Dalších zhruba 10.000 míst by mělo vzniknout u subdodavatelů a v odvětví služeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK