Akcie na burze ve 21. týdnu oslabily o dalších 2,82 pct

26.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. května (ČTK) - Zdrcující prodeje a propad až na hodnoty z loňského října připravila investorům ve 21. týdnu pražská burza. Část vrásek z čel akcionářů nakonec vyhladily čtvrteční a páteční zisky. Vyhráno ještě ale asi není a makléři nevylučují další rušné obchodování. Index trhu PX nakonec ztratil 2,82 procenta na 1390,3 bodu, vyplynulo ze statistik burzy.

Hned v pondělí akcie zaznamenaly třetí největší jednodenní propad v historii a další značný výprodej následoval ve středu. Za vším byl sestup vyspělých trhů v čele se Spojenými státy a stahování peněz zahraničních investorů. "Výběry zisků ale musely někdy přijít," upozornil makléř České spořitelny Michal Března na několikaletý strmý růst domácího trhu.

I obchody lámaly rekordy. Za celý týden změnily majitele akcie za 40,2 miliardy korun po předešlé již nadprůměrné hodnotě 22,9 miliardy korun. Z toho nejaktivnější ČEZ obstaral 16,4 miliardy korun.

Petrochemický Unipetrol propadl o 9,3 procenta na 219 korun, Komerční banka odepsala 6,6 procenta na 3167 korun, farmaceutická Zentiva ubrala 4,4 procenta na 1127 korun a kurz rakouské Erste Bank se svezl o 3,6 procenta na 1280 korun. Po vlně prodejů se naopak investoři vrátili k akciím tabákové firmy Philip Morris a pomohli jim k posunu vzhůru o 2,4 procenta na 11.976 korun.

Akciový trh zřejmě zůstane i v dalších dnech místem, kde se budou odehrávat prudké výkyvy cen. "Myslím, že zůstaneme stále velice volatilní," předvídal Března. V největší míře bude vývoj záležet na chování největších zahraničních burz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK