ODS chce vytvořit ministerstvo hospodářství, nahradí asi tři úřady

28.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. května (ČTK) - Občanská demokratická strana hodlá vytvořit ministerstvo hospodářství, a to zřejmě ve druhé polovině funkčního období, zvítězí-li ve volbách do sněmovny. Nový úřad by měl nahradit současná ministerstva průmyslu a obchodu a dopravy a částečně ministerstvo pro místní rozvoj. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce to dnes uvedl předseda ODS Mirek Topolánek. ČSSD podle předsedy Jiřího Paroubka plánuje za rok po případném volebním vítězství nové ministerstvo pro evropské záležitosti, zaniknout by mělo ministerstvo informatiky.

"Máme 11 projektů, které souvisí s debyrokratizací veřejné a státní správy," řekl v diskusi Topolánek. Okamžitě po volbách se ale podle něj žádná ministerstva rychle zrušit nemohou.

Kromě zřízení ministerstva hospodářství ODS uvažuje o přesunu ministerstva informatiky na úřad vlády. Stejně tak souhlasí, že vztahy s EU nejsou zahraničně politické, ale domácí, a chce proto zřídit funkci vicepremiéra nebo ministra bez portfeje pro evropské záležitosti. Podle Topolánka lze diskutovat i o jiném regionálním umístění ústředních úřadů, například Hlavní báňský úřad může být na Ostravsku.

Ani ČSSD se podle Paroubka do budoucna nebrání dalším změnám ve struktuře státní správy a vlády. Nynější premiér ale podle svých slov počká na odborné expertízy. "Neuzavírám se eventuelní redukci ministerstev," dodal. Vláda my nyní v ČR 18 členů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK