Opravovat panelové domy asi bude jednodušší

29.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. května (ČTK) - Opravovat panelové domy asi bude jednodušší. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek navrhuje, aby státní dotaci k úvěru na opravy, modernizace a regenerace panelových domů mohl vedle společenství vlastníků získat i jeden majoritní vlastník, nebo skupina osob, která se na tom dohodne. V současné době to možné není. Návrhem se ve středu bude zabývat vláda.

Zjednodušit získání dotace na opravu panelových domů by mělo pomoci i navrhované opatření, podle kterého nebude třeba k žádosti vždy předkládat stavební povolení. Dosud to je podmínkou pro získání úvěru, a to i v případech, kdy úřady stavební povolení na některé úpravy nevydávají. Týká se to například výměny oken, pokud nemění charakter domu, nebo nátěru fasády.

Martínkův návrh také obsahuje několik věcí, které republika musí splnit kvůli slučitelnosti s právem EU. Například úvěr budou moci poskytovat i banky, které nemají na území ČR pobočku. Úroková dotace bude moci být poskytnuta i k úvěru v cizí měně.

Dotaci k úrokům poskytuje Státní fond rozvoje bydlení, který má na tyto účely v letošním rozpočtu 900 milionů korun. Původní rozpočet počítal s částkou 400 milionů, ale kvůli velkému zájmu o tuto podporu v letošních prvních čtyřech měsících, se rozpočet fondu navýšil o 500 milionů korun.

Tempo oprav panelových domů, v nichž žijí asi čtyři miliony lidí, by bylo třeba podle odborníků zrychlit. Odhaduje se, že je třeba na tyto účely celkem vynaložit 300 až 400 miliard korun.

V letech 2007 až 2013 bude moci Česká republika získat na tyto účely peníze z Evropské unie. Na opravy panelových domů a revitalizaci sídlišť půjde z prostředků EU a českých zdrojů zřejmě 8,3 miliardy korun. Z evropských fondů může země získat až 85 procent, tedy přes sedm miliard korun. Definitivní částka bude známa, až ji schválí Evropská komise. Předpokládá se, že to bude do konce roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK