Koruna přes dobrá data z české ekonomiky oslabila na 28,23 Kč/EUR

29.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. května (ČTK) - Česká měna během dne vůči euru oslabovala a proti dolaru stagnovala. Kolem 17:00 se koruna obchodovala za 28,23 Kč/EUR a 22,11 Kč/USD. Indikátor spotřebitelské důvěry v ČR, který dosáhl nejvyšší hodnoty od ledna 1998, koruna ignorovala a oslabila stejně jako okolní měny. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Celková důvěra v ekonomiku se v květnu zvýšila proti předchozímu měsíci i meziročně. Proti dubnu vzrostla o 1,6 bodu a v meziročním srovnání byla vyšší o 4,2 bodu. Indikátor spotřebitelské důvěry se celkově zvýšil o 2,4 bodu.

"Zatímco v USA či Německu po zveřejní podobných indikátorů reagují jak měnové kurzy, tak i ceny akcií a dluhopisů, u nás investoři indikátor důvěry přehlíží. Růst české ekonomiky je totiž na rozdíl od Německa a USA ovlivňován hlavně vývojem v zahraničí," uvedl Vladimír Pikora z Next Finance.

Výsledek voleb podle něj většinu investorů nechává zatím v klidu. "Investory bude zejména zajímat stabilita příští vlády a její rozhodnost," dodal Pikora.

"Zdá se, že koruna počítá s relativně vysokou dávkou kontinuity v případě politického vývoje ČR," uvedl Michal Brožka z Raiffeisenbank. Podle něj se nervozita na trhu může ještě projevit. ČR totiž čekají reformy a sestavování vlády nemusí být snadné, dodal.

Koruna má podle Pikory stále ještě prostor k mírnému posílení. "Dnešní posun kurzu ke slabším hodnotám není nikterak dramatický a nemění situaci na trhu. Stále vidíme šance na návrat kurzu k 28,10 Kč/EUR," uvedl s tím, že výraznější posílení je asi ve nedohlednu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK