Koruna posílila na 21,85 Kč za dolar, a přiblížila se tak rekordu

30.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. května (ČTK) - Česká měna posílila k dolaru na 21,85 Kč/USD, a na několik haléřů se tak přiblížila k historickému maximu. Důvodem byl propad americké měny na světových trzích. Vůči euru stála koruna těsně pod 28,20 Kč/EUR. Po 17:00 byl kurz 28,17 Kč za euro a 21,86 Kč za dolar. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna během ranního obchodování stejně jako ostatní regionální měny mírně oslabovala, nicméně později ztráty vymazala, uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Revize časové řady hrubého domácího produktu za léta 1996 až 2004 nechala domácí měnu v klidu, doplnil analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Blížící se volby podle něj koruna zatím ignoruje. Předvolební průzkumy se sice od sebe navzájem výrazně liší a výsledek zůstává otevřený, ale nadnárodní investoři prý neočekávají dramatickou změnu ve směrování země. "Pro zbytek týdne očekáváme obchodní pásmo 28,04 až 28,40 Kč/EUR bez jasného směru," podotkl Pikora.

Dolar oslabil v noci kvůli informaci, že pravděpodobný budoucí ministr financí USA by mohl preferovat slabší dolar. Poté získal něco zpět, když americký prezident navrhl za nového ministra šéfa Goldman Sachs Henryho Paulsona. Další pokles přes hranici 1,2900 USD/EUR nastal odpoledne po zveřejnění indexu spotřebitelské důvěry organizace Conference Board.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK