Škoda: V Česku bude největší zájem o roomstery se slabšími motory

01.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 1. června (ČTK) - Automobilka Škoda Auto očekává, že u nové modelové řady roomster budou mít zákazníci v Česku největší zájem o vozy se slabšími a středně silnými motory. Firma dnes prodej roomsterů oficiálně zahájila a počítá s tím, že by letos mohla na domácím trhu prodat asi 1800 těchto vozů. Česko je první zemí, kde si zákazníci budou moci roomstery koupit. Řekl to mluvčí firmy Evžen Krauskopf.

Přesný přehled o objednávkách firma ještě nemá, ale podle signálů obchodníků o nový model projevilo zájem už několik set zákazníků. Základní cena nového vozu začíná na 339.900 korunách, nejdražší verze přijde na 537.900 korun. Firma nabízí nový model ve čtyřech stupních výbav a se sedmi motory, čtyřmi benzinovými a třemi naftovými. "Největší zájem očekáváme o druhý stupeň výbavy Style a vozy s tříválcovým motorem 1,2 47 kW a benzinovou i naftovou verzi motoru 1,4," řekl mluvčí.

Výbava Style je v nejlevnějším provedení s motorem 1,2 za 369.900 korun, tedy o 30.000 dražší než základní výbava. Proti ní nabízí navíc například palubní počítač, klimatizaci nebo centrální zamykání s dálkovým ovládáním. Vozy s motory 1.4 lze ve druhém stupni výbav koupit za 449.900 nebo 464.900 korun.

Rovněž konkurenční automobilky nabízí na českém trhu vozy ve srovnatelné kategorii s řadou možných doplňků a úprav. Například Citroen Berlingo, typ osobní Leader 1.4i s motorem 55/75 kW/k lze koupit za 497.500 korun, s motorem 2,0 HDi je cena v základní výbavě 505.900 korun. Automobilka Renault nabízí vozy Kangoo s motorem 1,2 16V 75, sportovním motorem 1,6 16V 95 nebo verzi s pohonem 4x4. Cena u Renaultu začíná podle internetových stránek automobilky na 291.900 korun. Další konkurenční značku, kterou je Toyota Yaris s nabízeným vybavením 1,3 l VVT-i Terra Cool, lze podle webových stránek společnosti pořídit za 339.900 korun.

Do 180 prodejen škodovek v republice se roomstery začaly vozit koncem dubna. Větší autosalony dostaly tři až pět kusů, menší po jednom. Od počátku budou podle firmy k dispozici vozy všech druhů výbav i motorizace a zároveň i užitková verze vozu, která má světovou premiéru na víkendovém autosalonu Autotec v Brně. Čekání na nový vůz potrvá podle mluvčího podobně jako u jiných modelů jeden až tři měsíce od objednávky. Při mimořádně vysokém zájmu by měl závod v Kvasinách být schopen přizpůsobit i výrobu.

Podle zjištění ČTK se lidé o tuto novinku již aktivně zajímají, využívají nabízených možností testovacích jízd u dealerů a prodejci již mají první závazné objednávky. Zájemce o nový model podle prodejců láká především velký zavazadlový prostor, netradiční variabilní systém zadních sedadel, ale i charakteristický zjev.

Podle mluvčího Škody Auto se o roomster již hodně zajímají i zaměstnanci automobilky, kteří budou mít nyní možnost podobně jako u dalších modelů Škody koupit novinku za zvýhodněné ceny. V novém modelu se budou moci projet i zaměstnanci, kteří přijdou v sobotu na dětský den pořádaný firmou před zákaznickým centrem v Mladé Boleslavi.

Automobilka během června uvede svoji novinku pouze na český trh, v červenci pak na trhy v Německu a Francii, v srpnu v Rakousku a do konce roku na všechny významné evropské trhy.

Roomster měl světovou premiéru 28. února na autosalonu v Ženevě a od konce března se vyrábí v závodě Kvasiny. "Náběh výroby probíhá nad očekávání dobře a vozy se daří vyrábět v požadované náběhové kvalitě. Předpokládáme, že plné výroby tohoto modelu dosáhneme v příštím roce," řekl Krauskopf. Po najetí na plnou výrobu by měl kvasinský závod produkovat 300 roomsterů denně.

Vedení firmy plánuje, že by mohlo na celém světě během letošního roku prodat asi 10.000 až 15.000 vozů roomster. Počítá s tím, že letos překoná rekordní výsledky loňského roku, kdy prodala přes 492.000 vozů, a prodá poprvé více než půl milionu vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK