Podnikatelé: Ekonomiku ovlivní negativně volby i výroky Paroubka

05.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. června (ČTK) - Na další vývoj českého hospodářství může mít negativní vliv nejen patový výsledek voleb, ale i sobotní prohlášení premiéra Jiřího Paroubka, který zpochybnil demokracii v Česku. Vyplývá to z ankety ČTK mezi zástupci podnikatelů. Ti se nyní obávají hlavně zpomalení, či zastavení reforem, které podle nich země k udržení růstu potřebuje.

"Bezprecedentní reakce premiéra Paroubka, jenž krátce po vyhlášení výsledků zpochybnil demokracii v ČR, poškodí renomé země v zahraničí," řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. I když jsou dopady takových prohlášení těžko měřitelné, poslalo podle něj ČR mezi země, jejichž představitelé neumí zvládnout krizové situace.

Čelní političtí představitelé by si podle předsedy rady Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jana Wiesnera měli uvědomit, že by měli jednat bez emocí, v zájmu zachování trendu ekonomických parametrů a tím zachování hospodářského růstu. "Už některá neuvážená povolební vystoupení mají negativní odezvu ze zahraničí," podotkl.

Předseda Středního podnikatelského stavu Zdeněk Somr míní, že výsledek přinese pro podnikatelské prostředí ve všech variantách kratší či delší přešlapování na místě následované obdobím kosmetických změn. Změny významné pro rozvoj domácích středních firem nebudou podle něj na pořadu dne, nebo dojde jen na ty nekonfliktní, jako je snižování byrokracie.

Míl upozornil na to, že je nejvyšší čas pro daňovou a penzijní reformu a pochopitelně i reformu zdravotnictví. Osobně považuje za déle neudržitelnou také situaci v justici. "Pro pročištění podnikatelského prostředí je třeba zjednodušit zákony, zbavit je spousty přílepků a výjimek. Nová vláda by rovněž konečně měla upřesnit hospodářskou politiku," poznamenal. Největší hrozbou je prý ohrožené čerpání peněz ze strukturálních fondů EU.

Zástupci podnikatelů chtějí s politiky po volbách znovu jednat o úpravách nového zákona o nemocenské, registračních pokladnách a zákoníku práce. Prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek připomněl, že prioritou podnikatelů je zjednodušení právních předpisů, zásadní opatření v boji proti korupci, zefektivnění činnosti státní správy, reforma justice a zvýšení vymahatelnosti práva, snížení zdanění či omezení administrativní zátěže.

V parlamentních volbách získala pravice a levice stejně mandátů. ODS získala ve volbách 35 procent hlasů a bude mít 81 poslanců. Vládní ČSSD volilo 32 procent lidí, k dosavadním 70 mandátům získala další čtyři. KSČM za necelých 13 procent hlasů bude mít 26 poslanců. KDU-ČSL volilo sedm procent lidí, strana tak obsadí 13 křesel. Straně zelených vyneslo šest procent hlasů šest mandátů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK