Míl: Po volbách je ohroženo čerpání peněz z fondů EU

05.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. června (ČTK) - Největší hrozbou plynoucí z nerozhodných výsledků voleb je podle některých podnikatelů ohrožení čerpání peněz ze strukturálních fondů EU. Přísun peněz na roky 2007 až 2013, kdy má EU uvolnit pro Česko až 100 miliard korun ročně, se zastaví nebo přinejmenším zabrzdí, řekl prezident Svazu průmyslu a obchodu Jaroslav Míl. Jiní zástupci podnikatelů se tohoto rizika neobávají.

"Ve vakuu, které nastane v případě, že brzy nenastoupí nová a silná vláda, nebude možné v Bruselu dokončit jednání o podmínkách rozdělení nabízených prostředků a zastaví se i předkládání projektů," varoval Míl. "Čerpání fondů by nemělo mít žádnou spojitost s volbami," prohlásil naopak zástupce ředitele Centra pro ekonomickou integraci Hospodářské komory Traian Urban.

Samotné výsledky voleb čerpání fondů EU nijak neohrožují, nová vláda však musí urychleně schválit všechny operační programy tak, aby mohly být v září předloženy Evropské komisi, upozornil Petr Greger ze sdružení Europlatform.

Ne všechny současné návrhy operačních programů, jako například regionální operační program, prý splňují kritéria předepsaná Evropskou komisí. Plynulé čerpání po začátku roku 2007 by mohla ohrozit nízká kvalita návrhů a skluz ve schvalování operačních programů, poznamenal Greger.

Analytik České spořitelny Jan Jedlička míní, že možnost využívání peněz z fondů EU není žádné ideologické politikum, na kterém by se rozcházely názory podle stranické příslušnosti. O rozmístění peněz do jednotlivých operačních programů již bylo v ČR rozhodnuto. Nyní je na řadě zahájení vyjednávání s komisí o podobě a rozpočtu operačních programů na roky 2007 až 2013.

Proces vyjednávání s Evropskou komisí o penězích z fondů EU ale musí zaštítit vláda. "Každá vláda s pevným mandátem, což by třeba dočasná úřednická vláda nemusela splňovat, může při vyjednávání s EK cítit větší oporu pro prosazení svých názorů," podotkl Jedlička.

V parlamentních volbách získala pravice a levice stejně mandátů. ODS získala ve volbách 35 procent hlasů a bude mít 81 poslanců. Vládní ČSSD volilo 32 procent lidí, k dosavadním 70 mandátům získala další čtyři. KSČM za necelých 13 procent hlasů bude mít 26 poslanců. KDU-ČSL volilo sedm procent lidí, strana tak obsadí 13 křesel. Straně zelených vyneslo šest procent hlasů šest mandátů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK