Zvýšení sazeb ECB vedlo k oslabení koruny na 28,24 Kč/EUR

08.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. června (ČTK) - Koruna dnes na zvýšení úrokových sazeb Evropské centrální banky (ECB) reagovala oslabením k euru na 28,24 Kč/EUR. Vůči americkému dolaru oslabila na 22,32 Kč/USD hlavně kvůli vývoji na eurodolarovém trhu. Dolar si vůči euru polepšil na 1,2646 USD/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Dnes zveřejněná ekonomická data spolu s měnovým rozhodnutím ECB na korunu působily různorodými signály. "Koruna raději místo sledování domácích dat dala přednost sledování ECB," uvedla ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová. Přestože trh zvýšení sazeb o 0,25 procenta očekával, nebyla to podle Šichtařové pro korunu dobrá zpráva. Koruna vůči euru oslabovala podobně jako ostatní měny v regionu. "U okolních měn však byl odpolední pozitivní obrat výraznější než u koruny," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online.

Rozhodnutí ECB podle Vlka stojí i za oslabením eura vůči dolaru. "Pro subjekty, které sázely na výraznější utažení měnové politiky, znamenalo rozhodnutí ECB negativní překvapení a euro tak začalo výrazněji ztrácet," uvedl Vlk. K tomu přispělo i následné vystoupení prezidenta ECB Jean-Clauda Tricheta. "V zásadě potvrdil předchozí očekávání o dalším růstu sazeb v Evropské měnové unii, avšak nenaznačil zrychlení," dodal Vlk. Podle Šichtařové nastal na eurodolarovém trhu zlom a americká měna bude v následujících měsících posilovat k euru i ke koruně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK