Spolchemie podle soudu nesmí navyšovat základní kapitál

12.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 12. června (ČTK) - Ústecký Spolek pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) nesmí podle předběžného rozhodnutí soudu pokračovat v navyšování základního kapitálu. Mluvčí chemičky Zdeněk Rytíř řekl, že rozhodnutí má významné dopady pro společnost, brání v plánovaných investicích do modernizace, ekologie a bezpečnosti.

Rozhodnutí vydal Krajský soud v Ústí nad Labem na základě žaloby menšinového akcionáře Českomoravské investiční, která jedná společně se společností Arca Capital Bohemia. Základní kapitál chemičky je podle obchodního rejstříku dvě miliardy korun.

Spolchemie zaměstnává na Ústecku přes 1000 lidí. Před třemi lety zahájila modernizaci provozů, do níž dosud investovala 1,4 miliardy korun. Náklady hradila firma částečně z vlastních zdrojů, část tvoří úvěry. Letos podnik plánuje zisk 100 milionů korun. Firma je jediným českým výrobcem pryskyřic, které se na jejích tržbách podílí zhruba 75 procenty.

"Žaloby Arca Capital podobně jako Českomoravské investiční, se kterou jedná ve shodě, považujeme za jasný projev účelového šikanózního jednání," uvedl Rytíř. Dodal, že předběžné opatření vážně ohrožuje naplnění investičních záměrů společnosti. "V neposlední řadě ohrožuje tvorbu nových pracovních míst spojenou s rozvojem firmy," dodal Rytíř. ČTK se nepodařilo kontaktovat nikoho z Českomoravské investiční ani z firmy Arca Capital.

Spolchemie plánovala podle Rytíře využít zdroje získané z navýšení základního kapitálu na výstavbu provozu výroby epoxidových pryskyřic. Stavba měla být dokončena v polovině příštího roku. "Téměř třetinu této investice za 700 milionů korun jsme chtěli hradit s využitím navýšení kapitálu," uvedl Rytíř.

Arca Capital Bohemia se podle Rytíře pokouší účelově napadat valné hromady společnosti. "Obecně má takový nezákonný postup donutit společnost k vykoupení akcií minoritního akcionáře za podstatně vyšší cenu, než je tržní cena akcií," uvedl mluvčí. Spolchemie se proto v souvislosti a aktivitami firmy Arca Capital obrátila na soud s žalobou na ochranu před "šikanózním" jednáním spojenou s náhradou způsobené škody, doplnil mluvčí.

Via Chem Group drží 67 procent akcií. Celkem 12 procent akcií má v chemičce Českomoravská investiční. Zbytek akcií vlastní drobní akcionáři.

Česká televize v květnu uvedla, že společnost Česká finanční ze skupiny státem ovládané České konsolidační agentury podle předběžného rozhodnutí soudu špatně prodala státní podíl ve Spolchemii. Zvýhodnila prý přitom jednoho uchazeče. ČKA prodala začátkem roku patnáctiprocentní podíl ve Spolchemii firmě Via Chem Group, která byla již předtím největším vlastníkem chemičky. Via Chem ale nyní podle soudu nesmí s akciemi nakládat.

ČKA prý při prodeji nedodržela zásady poctivého obchodního styku. Agentura to ale odmítla. Neúspěšný uchazeč o akcie, firma Arca Capital Bohemia, se ale domnívá, že stát nepostupoval správně a zvýhodnil Via Chem, uvedla televize. Podle Via Chem bylo vše v pořádku. Akcie koupila v rámci nabídky povinného převzetí odkupu akcií podle obchodního zákoníku a podmínky převzetí schválila Komise pro cenné papíry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK