HN: U daní již našli občanští demokraté, lidovci a zelení shodu

13.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. června (ČTK) - Hlasy z týmů vyjednavačů občanských demokratů, lidovců a zelených již hovoří o dohodě v některých oblastech programu. Shoda podle dnešních Hospodářských novin panuje u rovné daně z příjmů, zachování dvou sazeb daně z přidané hodnoty, snížení sociálního pojištění a zavedení poplatků u lékaře a v lékárně. Otazníky pak zůstávají například u reformy penzí či školného na univerzitách, uvádí deník. Připomíná však, že i kdyby ČSSD umožnila vznik kabinetu ODS, KDU-ČSL a zelených, tak pravděpodobně většinu připravovaných změn spolu s KSČM zablokují.

V programu koaliční vlády se podle listu o změně sazeb ze současných čtyř na jednu nebude mluvit jako o rovné dani, což je termín v předvolební kampani používaný ODS. "Diskutujeme, jak se nakonec ta změna pojmenuje. Pro nás je důležité zachovat jistou míru progrese, a to se dá zajistit i s jednou sazbou," řekl deníku předseda Strany zelených Martin Bursík.

ODS naopak neprosadí jednu sazbu DPH. "Už jsme se dohodli, že zůstanou dvě," řekl HN jeden z vyjednávačů. "Budeme trvat na více sazbách a je jedno, zda se to pojmenuje rovná DPH a z ní budou výjimky. My požadujeme nižší sazbu především pro ekologické suroviny," uvedl zástupce zelených Jaromír Soukup. Lidovci zase chtějí v nižší sazbě udržet ubytovací služby, které jsou podle nich nezbytné pro rozvoj venkova.

Ohledně přesné výše sazeb daní zatím zatím podle HN jasno není, stejně tak není známo, o kolik by se měly snížit povinné odvody sociálního pojištění. U reformy penzí pak zůstává otázka, zda si lidé budou spořit na soukromé účty povinně, jak to prosazují lidovci, či dobrovolně, což preferují zelení a ODS.

Již několik dní se schází šest expertních týmů ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, aby v základních oblastech společné priority rodící se koalice dohodly. Vedle podrobností z vyjednávání se množí scénáře dalšího vývoje za situace, kdy tříčlenný svazek pravého středu disponující stovkou hlasů nezíská ve dvousetčlenné sněmovně důvěru. Postoj ČSSD totiž zůstává neměnný - přinejmenším při prvním pokusu nedá kabinetu předsedy ODS Mirka Topolánka šanci přežít klíčové hlasování.

Šéf vítězné strany má jít v polovině týdne na Hrad informovat prezidenta Václava Klause, zda je vznikající vláda životaschopná. Zřejmě do té doby by měl mezi čtyřma očima mluvit s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem.

Strany, které by mohly společně vládnout, se mezi sebou domlouvají na šesti základních tématech. První oblast jsou veřejné finance zahrnující také problematiku důchodové reformy a zdravotního pojištění, další skupinka řeší Evropskou unii a mezinárodní spolupráci, jiní experti detailně probírají otázky právního státu a boj proti korupci. Doprava a energetika patří do kapitoly kvalita života ve městě a na venkově. Pátý okruh nazvali vyjednavači "občan, rodina a společnost vzdělávání", poslední zní moderní ekonomika a boj s nezaměstnaností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK