ČSÚ: Dovozní ceny v dubnu rostly, vývozní klesaly

14.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. června (ČTK) - Ceny dováženého zboží se v dubnu meziročně zvýšily o 1,7 procenta, zatímco vývozní ceny klesly o 2,3 procenta. Proti březnu se dovozní ceny zvýšily o 0,2 procenta a vývozní ceny zůstaly beze změny. Vyplývá to z dnešních informací Českého statistického úřadu.

Růst dovozních cen se proti březnu zpomalil, tehdy činil 3,2 procenta. Vývozní ceny v březnu klesly o 1,6 procenta. Na dubnový růst dovozních cen měly největší vliv ceny nerostných paliv, které stouply o 23,9 procenta. Na poklesu vývozních cen se nejvíce podílely ceny polotovarů, které se snížily o 2,9 procenta.

Směnné relace, tedy poměr růstu cen vývozu vůči růstu cen dovozu, byly i přes negativní hodnotu 96,1 procenta o 0,8 procentního bodu vyšší než v březnu a rostly tak již druhý měsíc po sobě. V meziměsíčním srovnání klesly proti březnu o 0,3 procentního bodu na 99,8 procenta.

Světové ceny byly v květnu v úhrnu meziročně vyšší o 41 procent a opět zrychlily svůj růst. Ceny ropy a zemního plynu se zvýšily celkem o 42 procent po dubnovém růstu o 33,6 procenta. Nejvýrazněji však stouply ceny neželezných kovů, a to o 76,6 procenta. Snížily se pouze ceny textilních surovin a dřeva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK