Japonské akcie dále rostly, obavy z vývoje v USA trvají

15.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. června (ČTK) - Japonské akcie se dnes dále zotavovaly z předchozího dlouhého propadu a jejich hlavní index získal přes jedno procento. Na trhu jsou však nadále cítit obavy z vývoje americké ekonomiky, zejména z inflace a jejího vlivu na úrokové sazby. Dolar se na devizovém trhu po středečním poklesu stabilizoval.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,13 procenta na 14.470,76 bodu a navázal na středeční oživení o 0,6 procenta. V úterý přitom ztratil přes čtyři procenta a nyní je více než 17 procent pod posledním vrcholem z počátku dubna.

Růst dnes táhly akcie nejvýznamnějších firem jako Advantest a zejména těch, u nichž převládl pocit, že za posledních šest týdnů poklesu spadly příliš hluboko. Rostly akcie bank jako Mitsubishi UFJ, protože investiční banka Merrill Lynch zlepšila hodnocení japonského bankovního sektoru.

Dolar se ustálil kolem 115 jenů a 1,26 USD. Středeční zpráva o mírně vyšší jádrové inflaci v USA mu již růst nepřinesla, protože mezitím se prosadilo vybírání zisků a omezování dlouhých pozic, v nichž se sází na další růst. Podle analytiků by dolar měl stále ještě těžit z výhledu na růst úroků v USA, na váze však začne zřejmě získávat opačný faktor, tedy oslabování ekonomického růstu pod tlakem vyšších úroků.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru mírně klesl na 1,2608 USD ze středečního závěru 1,2591 USD. Vůči jenu dolar oslabil na 114,94 JPY z předchozích 115,05 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK