Inflace v eurozóně stoupla v květnu na 2,5 pct, v EU na 2,4 pct

15.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 15. června (ČTK) - Meziroční inflace v eurozóně se v květnu pod tlakem drahé energie dále zvýšila na 2,5 procenta z dubnových 2,4 procenta. Inflace v celé Evropské unii stoupla na 2,4 z předchozích 2,3 procenta, oznámil dnes statistický úřad Eurostat. Před rokem činila inflace v EU i měnové unii rovná dvě procenta.

Nejnižší inflaci podle metodiky EU mělo v celé unii Polsko (1,5), Finsko (1,7), Nizozemsko (1,8) a Švédsko (1,9). Nejvyšší byla inflace naopak v Lotyšsku (7,1) a pak na Slovensku, kde dosáhla 4,8 procenta.

V České republice inflace výrazně stoupla na 2,8 procenta z dubnových 2,3 procenta. Podle metodiky domácího statistického úřadu zde meziroční inflace stoupla na 3,1 procenta z předchozích 2,8 procenta.

Spotřebitelské ceny se proti předešlému měsíci zvýšily o 0,3 procenta v zóně eura a stejně tak v celé EU. K meziročnímu růstu cen nejvíce přispěly náklady v bydlení a dopravě, klesly naopak ceny spojů a kategorie rekreace a kultura. Meziměsíční růst byl nejvyšší u potravin, dopravy a zdravotnictví.

Ceny energií vzrostly v květnu o jedno procento a meziročně byly vyšší o 12,9 procenta. Inflační jádro bez energie a nezpracovaných potravin vykázalo v eurozóně zvýšení o 0,1 procenta a meziroční růst zde činil 1,5 procenta.

Evropská centrální banka považuje za limit cenové stability roční inflaci do dvou procent a jejím cílem je držet růst cen těsně pod touto úrovní. Banka tento měsíc kvůli růstu inflace dále zvýšila základní úrokovou sazbu na 2,75 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK