Agentura S&P snížila rating Maďarska, varuje před dalším snížením

15.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. června (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila rating dlouhodobých devizových závazků Maďarska na stupeň BBB plus, zatímco doposud hodnotila úvěrovou spolehlivost země známkou A minus. Agentura k tomuto kroku sáhla z důvodu zhoršujícího se stavu veřejných financí a varovala, že pokud se situace nezlepší, Maďarsko může od S&P čekat další snížení ratingových známek.

Rating je důležitým ukazatelem finančního zdraví země a řídí se jím převážně velcí investoři a banky. Snížení ratingu může země v praxi pocítit velmi silně, a to tím, že když si bude chtít půjčit peníze na mezinárodních finančních trzích, bude možná muset zaplatit větší úrok. Země s nižším ratingem je v očích investorů rizikovější a věřitelé tak za poskytnutí půjčky zpravidla žádají vyšší odměnu.

"Pokles ratingu odráží pokračující zhoršování veřejných financí Maďarska, což dokládá velmi vysoký deficit vlády a rychle se zvyšující data o zadlužení," zdůvodnil krok agentury její analytik Kai Stukenbrock. Pokud se úroveň zadlužení podle něj bude nadále zvyšovat dosavadním tempem, S&P sáhne k dalšímu snížení ratingu. "Výhled ratingu je tedy negativní," sdělil Stukenbrock.

Agentura uvedla, že rozsah ambiciózního programu fiskální konsolidace, který nedávno představila vláda levého středu, je působivý. "Je však třeba ho zvažovat v souvislosti se zhoršením stavu veřejných financí, které ho provázelo. To snahy o konsolidaci přesahuje," uvádí se ve zprávě ratingové agentury.

Ratingová agentura podotýká, že neudržitelný fiskální deficit nadále přispívá k vnější nerovnováze, což ztěžuje pozici maďarského forintu. Ten se tak stává mnohem zranitelnější, což podkopává důvěru v ekonomickou stabilitu. "Představuje to větší ohrožení růstu i vyhlídek investic, stejně jako větší ohrožení inflačního vývoje," uvedla agentura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK