EK: Administrativní náklady podniků by měly klesnout o čtvrtinu

15.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. června (ČTK) - Nadměrná regulace dopadá nejtíživěji na malé a střední podniky, takže je žádoucí, aby se náklady na administrativu pro podnikatele v EU snížily nejméně o čtvrtinu. Na dnešní tiskové konferenci to řekl Peter Wragg z generálního ředitelství Evropské komise pro podniky. K tomuto ambicióznímu úkolu by mělo dojít co nejrychleji, dodal prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Evropská komise podle Wragga nyní zkoumá všechny právní předpisy vzhledem k jejich přátelskosti vůči malým podnikům a 67 zákonů již vyřadila z legislativního procesu. Komise prý také již zahájila proces zjednodušení 1400 nynějších právních předpisů. "Podnikatelé nyní musí trávit administrativou 25 až 30 procent času," podotkl.

Drábek připomněl, že také česká vláda slíbila přezkoumat národní legislativu a snížit byrokratickou zátěž podnikatelů o pětinu. Podle analýzy vypracované úřadem vlády nyní zákony ukládají podnikatelům více než 2000 ohlašovacích a dalších povinností a tyto byrokratické položky stojí české firmy 86 miliard korun ročně. Podpora malým a středním podnikům ze státního rozpočtu přitom činí pět miliard Kč ročně, dodal.

Wragg upozornil na průzkum, podle kterého více než deset procent podniků o jedné osobě by přijalo zaměstnance, pokud by byrokratická zátěž byla menší. Vzhledem k tomu, že tyto podniky tvoří přes polovinu všech podniků v EU, mohlo by to znamenat 1,5 milionu nových pracovních míst, poznamenal.

Malé a střední firmy jsou páteří evropského hospodářství. Na 23 milionů z nich představuje 99 procent všech podniků a poskytuje v EU přibližně 75 milionů pracovních míst. Malé a střední podniky mají podle oficiální definice EU méně než 250 zaměstnanců a roční obrat nejvýše 50 milionů eur (1,4 miliardy korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK