Japonské akcie prudce rostly, dosáhly první zisk za šest týdnů

16.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. června (ČTK) - Japonský akciový trh dnes výrazně urychlil růst, kterým v polovině týdne začal oživovat z předchozího dlouhého propadu. Hlavní index tokijské burzy získal téměř tři procenta a za celý týden se mu zdařil první přírůstek za posledních šest týdnů. Na devizovém trhu kurz dolaru mírně klesl ze sedmitýdenního maxima k euru i jenu.

Tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 2,82 procenta na 14.879,34 bodu. Za týden získal 0,9 procenta, což byl první přírůstek od prvního květnového týdne. Dnešní růst byl přitom nejvýraznější od 21. února.

Růstu v Tokiu dnes dopomohlo čtvrteční výrazné oživení na Wall Street spolu se zmírňujícími se obavami trhu z růstu amerických úrokových sazeb. To povzbudilo k nákupům těch akcií, které nedávno výrazně klesly. Týkal se to například akcií výrobce kopírek Canon, společnosti Toyota Motor a dalších automobilek.

Dolar mírně oslabil, protože oživení globálního akciového trhu a komodit nalákalo fondy, a ty začaly více investovat opět do rizikovějších aktiv na úkor držení investic v hotovosti. K oživení chuti k riziku přispěly čtvrteční údaje o solidním růstu regionální průmyslové aktivity v USA.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru klesl na 1,2654 USD ze čtvrtečního závěru 1,2610 USD. K japonskému jenu oslabil na 114,60 JPY z předchozích 114,84 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK