MF:Nižší DPH u kávy, čaje a cukrovinek nezačne platit od července

16.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. června (ČTK) - Nižší sazba daně z přidané hodnoty u kávy, čaje a čokolády nezačne platit od 1. července, jak se původně předpokládalo, ale zřejmě až od 1. srpna. Ministerstvo financí sdělilo, že zákon, který nižší pětiprocentní sazbu DPH u těchto potravin zavádí, nebyl dosud vyhlášen ve Sbírce zákonů. V platnost měl vstoupit 15 dní od vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Prezident Václav Klaus zákon podepsal 7. června. Podle mluvčího MF Jaroslava Růžka nebyl zákon zveřejněn ve sbírce, protože se nestihlo "úřednické kolečko podpisů pod něj". Růžek tvrdí, že viníka zdržení nelze určit. Podle něj byla snaha, aby vešel zákon v platnost začátkem měsíce kvůli účetním záležitostem. "Stejně tak nyní bude snaha, aby zákon vešel v platnost 1. srpna," dodal.

Podle Potravinářské komory a některých výrobců se změna daně pravděpodobně projeví zlevněním těchto výrobků. "Předpokládám, že to výrobci zohlední v cenách," řekl již dříve prezident komory Jaroslav Camplík. Zlevnění ale podle něj zřejmě nebude o celých 14 procent. Komora o přeřazení kávy, čaje a čokolády do nižší sazby DPH usiluje dva roky. Podle Camplíka se tímto krokem také srovnají podmínky výrobců potravin.

Také obchodníci naznačili, že ceny uvedených potravin adekvátně klesnou po uvedení zákona v platnost. "Počítáme s tím, že nové DPH samozřejmě promítneme do cen. Vše bude záviset na tom, kdy začne tato změna platit," řekla dříve mluvčí společnosti Ahold Czech Republic Kateřina Černá. Podobně se vyjádřil i Vesselin Barliev ze společnosti Tesco Stores ČR.

Nový zákon ponechává v základní 19procentní sazbě DPH z potravin jen alkoholické nápoje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK