Podle Koláře zváží BBC kvůli češtině tři možnosti včetně soudu

16.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. června (ČTK) - BBC World Service bude zvažovat možnost obrátit se na soud, aby byl zrušen zákaz Rady pro rozhlasové a televizní vysílání přebírat v ČR pořady Rádia Česko. Řekl to jednatel BBC Radiocom, která vlastní na vysílání v ČR licenci, a dřívější šéfredaktor zrušené české redakce BBC Vít Kolář.

BBC poté, co přestala v únoru nabízet vlastní zpravodajské pořady české redakce, začala po dohodě s Českým rozhlasem do programu od poloviny března přebírat pořady digitální stanice ČRo Rádio Česko.

Požádala proto radu o změnu licenčních podmínek, to však rada tento týden zamítla. Podle jejího většinového mínění není možné licencovat převzaté vysílání, ale pouze originální pořady v češtině vyráběné přímo pro český program BBC. Propojením programu BBC a Rádia Česka nyní podle rady porušuje stanice licenční podmínky.

Podle Koláře nyní existují asi tři možnosti, o nichž bude londýnské vedení uvažovat. "První je přepracovat dohodu s Českým rozhlasem do takové podoby, aby to bylo přijatelné pro radu. Druhá je vysílat jen v angličtině," řekl Kolář s tím, že třetí možnost je právě zkusit zrušit verdikt rady před soudem.

V nejbližších dnech přitom pořady Rádia Česko z programu BBC nezmizí. "Vedení v Londýně se rozhodlo, že nebude podnikat žádné kroky, dokud nedostane oficiální vyjádření. Zatím zůstane zachován status quo," uvedl Kolář.

Čeština na BBC poprvé zazněla na podzim v roce 1939. V posledních letech nabízela česká redakce BBC pět hodin zpravodajství a publicistiky denně. Zahraniční vysílání BBC World Service se ale loni rozhodlo zrušit deset národních redakcí BBC včetně české, aby ušetřila na rozjezd arabské zpravodajské televize.

V některých zemích, kde již dříve BBC národní redakci zrušila, pokračoval program BBC pouze v angličtině. Zda tomu třeba bude i v Česku, ukáže čas. Rozhodnutí rady ale některá média a odborníky překvapila.

Odborník na mediální téma Milan Šmíd z Fakulty sociálních věd například míní, že nejde ani tak o obsah vysílání, jako spíše o 12 cenných kmitočtů, na kterých BBC v Česku vysílá. "Domnívám se, že k tomuto právnímu fundamentalismu se (členové rady) uchýlili z toho důvodu, že jsou zde určité zájmy o těch dvanáct cenných frekvencí, na kterých BBC vysílala," řekl Šmíd ve čtvrtek v pořadu České televize Události, komentáře. To však předseda rady Václav Žák v témže pořadu odmítl.

"Kdybychom chtěli být civilizovaná země, budeme si kvalitní vysílání BBC World Service v angličtině hýčkat a budeme o něj sami žádat," napsal komentátor Hospodářských novin Jan Macháček, který považuje BBC za "zřejmě vůbec nejlepší zpravodajský servis na světě".

"U nás se ale spíš na obzoru tetelí další rádio papundeklové pohody s normalizačněveksláckou estetikou," dodal Macháček v narážce na to, co by se možná stalo, pokud by nakonec BBC Radiocom přišel o licenci kvůli porušování licenčních podmínek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK