Nokia a Siemens sloučí výrobu telekomunikačních zařízení

19.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky/Frankfurt 19. června (ČTK) - Finská společnost Nokia a její německý rival Siemens sloučí výrobu zařízení pro telekomunikační sítě. Nový společný podnik, v němž budou mít obě firmy rovný majetkový podíl, se bude jmenovat Nokia Siemens Networks, zaměstná asi 60.000 lidí a bude mít roční tržby přes 15 miliard eur.

Spojením klíčových divizí vznikne jeden z největších globálních hráčů v telekomunikačním sektoru. Siemens nechtěl komentovat přesné finanční podmínky transakce, nicméně ekonomický list The Wall Street Journal, který přinesl informace jako první od svých zdrojů, vyčíslil hodnotu kontraktu na 31,6 miliardy dolarů (zhruba 710 miliard Kč).

Nokia a Siemens se tak posunou do první ligy výrobců síťových zařízení, kde má dnes hlavní slovo americká společnost Cisco Systems a nový společný podnik firem Alcatel a Lucent. Podniky se snaží reagovat na levnou asijskou konkurenci a spojení divizí Nokie a Siemensu by mělo oběma firmám zajistit do roku 2010 roční úspory kolem 1,5 miliardy eur.

"Předpokládáme, že partnerství se Siemensem je nejefektivnějším způsobem k vybudování vhodného a širokého portfolia produktů nezbytného pro globální konkurenci," uvedl výkonný ředitel Nokie Olli-Pekka Kallasvuo. Podnik Nokia Siemens Networks bude mít ústředí ve Finsku a povede ho manažer Nokie Simon Beresford-Wyllie. Ten má na starosti právě divizi sítí. Regionální ústředí nového společného podniku bude v Mnichově.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK