Ruzyní prošlo v květnu přes milion pasažérů, více než loni

19.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. června (ČTK) - Pražské mezinárodní letiště odbavilo v květnu více než milion cestujících. Loni tuto hranici Ruzyně prolomila až v červnu. Meziročně se počet pasažérů v květnu zvýšil o 7,6 procenta. Za prvních pět měsíců roku využily Ruzyni skoro čtyři miliony cestujících, což je o čtvrt milionu více než loni ve stejném období. Sdělila to ředitelka komunikace letiště Veronika Sedláčková.

Také letadla častěji startovala a přistávala, dodala. Letos se v pátém měsíci vyšplhal počet pohybů letadel na 15.001, tedy o 4,5 procenta více než o rok dříve.

Celý cestovní ruch zažívá růst a velký vliv na to má právě rozmach letecké dopravy, řekla Sedláčková. Její podíl na mezinárodním cestování výrazně vzrůstá. Sílící konkurence a expanze nízkonákladových dopravců vyvolávají tlak na snižování cen letenek. Levné společnosti se na celkové letecké přepravě v Praze během prvních čtyř měsíců letošního roku podílely 20 procenty. Za celý loňský rok jejich podíl překročil 17 procent.

V létě nabízí letiště spojení do osmi nových míst. Na mapě spojů z Ruzyně se objevily nově Basilej, Bilbao, Milán-Linate, Neapol, Nice, Oděsa, Paříž-Orly a od července zahájí lety do Voroněže dopravce Polet. Novinkou jsou od června nízkonákladové lety SkyEurope do chorvatského Splitu a Dubrovníku.

V plném proudu jsou charterové lety pro cestovní kanceláře. Nejvíce je jich naplánováno do bulharského Burgasu, následuje egyptské letovisko Hurghada a tuniský Monastir. Oblíbená je i turecká riviéra, izraelský Tel Aviv, tuniská Džerba a řecké ostrovy.

Pro pražské letiště je podle Sedláčkové důležitý také rozvoj dálkové dopravy. Díky ní totiž přibývá cestujících, kteří českou metropoli využívají jako přestupní bod pro let do vzdálenějších míst. Pokud se bude jejich počet zvyšovat, může se Praha dostat do společnosti nejvýznamnějších evropských letišť. Tomuto trendu odpovídá i fakt, že letos bude možné létat z Ruzyně i do Japonska se společností Japan Airlines. Letecký dopravce Korean Air zvýšil spojení s Jižní Koreou ze tří na čtyři dny v týdnu.

Loni Ruzyně za celý rok odbavila rekordních 10,8 milionu cestujících, letos jich česká 11,5 milionu. Počet pohybů letadel, tedy vzletů a přistání, se loni zvýšil na 160.000 za rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK