Rychlovlak Pendolino získal po řadě měsíců technické osvědčení

26.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. června (ČTK) - Pendolino získalo po několika měsících jednání potřebné technické osvědčení od Drážního úřadu a může jezdit na české železniční síti. Schválení typu vycházelo z několikaměsíčního zkušebního provozu s cestujícími na pravidelných spojích v ČR, řekl mluvčí ČD Aleš Ondrůj.

Zavedení Pendolina do běžného provozu provázela řada problémů. Všech sedm souprav krátce po zavedení zastihla série technologických poruch, která je vyřadila z provozu. ČD vyčíslily škody ze zastavení provozu na 48 milionů korun. Vymáhat je budou na výrobci italské firma Alstom.

Po schválení typu může Pendolino jezdit ve standardním režimu. Dosud vozilo cestující z Prahy do Děčína, Ostravy nebo Brna ve zkušebním provozu. Schválení typu navíc otevírá dveře k dokončení jednání o nasazení rychlovlaků na spoje do Bratislavy.

V Praze se v polovině července sejdou nejvyšší představitelé osobní dopravy ČD a Železniční společnosti Slovenska. Z tohoto jednání vzejde termín zahájení provozu do Bratislavy. Technicky ani administrativně tomu nic nebrání, řekl Ondrůj. Podle něho je nyní vše otázkou jednání o co nejvýhodnějším obchodním modelu provozování vlaků. Do Rakouska a Německa vlak začne jezdit až ve chvíli, kdy jeho provoz schválí tamní úřady. Schválení oddálily povodně. Rakousko totiž trvá na provozních zkouškách v úseku, který povodně vyřadily z provozu.

Vlaky SC Pendolino do Ostravy se za dobu jejich provozování od loňského prosince svezlo přes čtvrt milionu lidí. V létě ČD chtějí přilákat další cestující a tak zavedly slevu SC Léto. Tarif bude v prázdninových měsících o 20 procent nižší.

Za sedm souprav ČD zaplatí celkem přes čtyři miliardy korun. Podle nedávného vyjádření ředitele ČD je zájem o vlaky takový, že by ČD na mezinárodních spojích dokázaly využít dalších sedm souprav.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK