Americké akcie dopoledne rostly díky spojování podniků

26.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. června (ČTK) - Americké akcie se dopoledne vydaly vzhůru, protože zprávy o akciích a fúzích v miliardách dolarů převládly nad obavami investorů z vyšších úrokových sazeb. Dow Jonesův index se v poledne newyorského času držel s nulovým ziskem na 10.989 bodech a index trhu Nasdaq posílil o čtvrt procenta na 2127,2 bodu.

V čele rostoucích titulů byl farmaceutický koncern Pfizer, jehož emise vzrostla o dvě procenta. Skupina uzavřela konečnou dohodu o tom, že prodá divizi spotřebních produktů firmě Johnson & Johnson za 16,6 miliardy dolarů. Dohoda upevní pozici firmy J&J, která je největším světovým dodavatelem volně prodejných léků.

Analytici ale varují, že by se investoři neměli pouštět do velkých transakcí, dokud centrální banka Fed v tomto týdnu nenaznačí další vývoj úrokových sazeb. Očekává se, že Výbor pro operace na volném trhu sazby opět zvýší.

"Poslední vlna fúzí a akvizicí trhu trochu pomáhá," řekl jeden ze šéfů akciových transakcí bostonské společnosti Conaccord Adams. "Jednání Fedu v tomto týdnu ale může mít převahu," dodal s tím, že mnoho investorů může být na vážkách, dokud Fed nenaznačí, jaký mají sazby výhled.

Akcie Pfizeru v jednu chvíli vzrostly o 1,9 procenta na 23,08 dolaru. Emise Johnson & Johnson ale oslabila a dnešní zisk DJI kvůli tomu klesal. J&J klesl o 1,9 procenta na 60,15 dolaru po prohlášení, že mu převzetí divize bude snižovat zisk do roku 2008, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK