Celestica Ráječko letos přijala tisíc zaměstnanců

27.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ráječko (Blanensko) 27. června (ČTK) - Závod kanadské firmy Celestica v Ráječku na Blanensku zaměstnal od března 1000 nových pracovníků. Výrobce telekomunikačních a počítačových komponentů tak v současnosti na Moravě zaměstnává 2000 lidí, do konce září přijme ještě dalších 200. Firma musela navýšit stav lidí kvůli zakázce za několik desítek milionů dolarů, řekla mluvčí Vladislava Kozáková.

Celestica je jedním z největších smluvních výrobců počítačových a telekomunikačních komponentů na světě. Produkce z Ráječka se montuje například do počítačů IBM nebo mobilních telefonů Nokia. Tamní závod vyrábí pro osm světových firem. "Letos počítáme s objemem výroby někde kolem 420 milionů dolarů (9,5 mld. Kč)," upřesnila Kozáková. Výrazně k tomu má přispět i nový, osmý, zákazník. S Celesticou podepsal smlouvu na několik desítek milionů dolarů.

Loni měl podnik asi 1500 zaměstnanců, kvůli snížení výroby ale musela společnost asi třetinu z nich propustit. V březnu 2006 zahájila nový nábor. Najít tisícovku lidí, převážně z dělnických profesí, nebylo podle Kozákové snadné. "Je tu spousta nových investorů a řada lidí nechce za prací dojíždět," vysvětlila.

Přesto ale Celestica většinu potřebných pracovníků našla a do svého areálu na Blanensku je dováží ve čtyřech desítkách autobusů například z Prostějovska, Vyškovska nebo Brněnska. "Mimo Blanensko žije asi 60 procent našich zaměstnanců," doplnila mluvčí.

Firma teď potřebuje ještě dalších 200 pracovníků. Do konce září by tak mohlo mít v Celestice Ráječko místo 2200 lidí. Kmenových zaměstnanců by mělo být asi 1650, zbytek vykryjí personální agentury.

V ČR má firma kromě Ráječku závod ještě v Kladně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK