SPP vzrostl loni zisk před zdaněním o třetinu na 2,4 miliardy Kč

28.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. června (ČTK) - Společnost SPP Bohemia vykázala za loňský rok zisk před zdaněním 2,439 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 31 procent. Firma, která patří do finanční skupiny K&K Capital Group podnikatele Karla Komárka, je většinovým vlastníkem Moravských naftových dolů a má podíly ve třech regionálních plynárenských společnostech. Vedle zisku rostly společnosti v loňském roce i tržby. V porovnání s rokem 2004 se zvýšily o necelých 11 procent na 4,82 miliardy korun. ČTK to oznámil mediální zástupce K&K Capital Group Dan Plovajko.

Podle finančního ředitele SPP Bohemia Miroslava Dvořáka měly na vývoj hospodaření firmy vliv zvýšení těžby ropy, růst cen komodit na světových trzích a vývoj kurzu koruny vůči americkému dolaru.

Rozhodnutím valné hromady půjde na dividendy 400 milionů korun. Pět milionů bylo určeno na tantiémy a do rezervního fondu společnost vloží 21,6 milionu korun. Zbylý nerozdělený zisk společnost použije na další rozvoj.

SPP Bohemia má dva akcionáře, společnosti Slovenský plynárenský priemysel a Europgas. Obě vlastní padesátiprocentní podíl. Majiteli Europgasu jsou Ruhrgas a rodina podnikatele Karla Komárka. K&K Capital Group spravuje majetek převyšující 42 miliard korun, zaměstnává přes 7000 lidí.

V Moravských naftových dolech má SPP Bohemia podíl 51,82 procenta. Ve společnosti Severomoravská plynárenská disponuje podílem 20,53 procenta, ve Východočeské plynárenské podílem 18,88 procenta a v Jihomoravské plynárenské podílem 2,33 procenta. SPP Bohemia také vlastní a provozuje podzemní zásobník zemního plynu v Dolních Bojanovicích na Hodonínsku s kapacitou 576 milionů metrů krychlových.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK