Koruna čeká na ČNB, pod vlivem regionu oslabuje na 28,50 Kč/EUR

29.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. června (ČTK) - Česká měna začala dopoledne oslabovat. Vůči euru se v 10:45 obchodovala na úrovni 28,50 Kč/EUR a vůči dolaru oslabila na 22,73 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Ve střední Evropě je cítit nervozita před jednáním americké centrální banky. Nejvíce se propadá maďarský forint, který posunul své historické minimum k euru. Negativním vývojem prochází také slovenská koruna, kde se přidává vliv místní politiky," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online.

Koruna dnes také čeká na výsledek zasedání bankovní rady ČNB, která má na programu jednání o úrokových sazbách. Ekonomové dnes změnu neočekávají.

Podle Vladimíra Pikory bude trh sledovat odpolední tiskovou konferenci ČNB. "Pokud si investoři přeberou slova centrálních bankéřů jako příslib růstu úrokových sazeb, koruna posílí," uvedl s tím, že se dají čekat spíše diplomatické formulace bez vlivu na kurz koruny.

Obdobná situace je i u dolaru, u kterého investoři čekají na výsledek zasedání americké centrální banky. "O tom, že Fed zvedne sazby, snad již nikdo nepochybuje," uvedl Pikora. Podle něj však bude vývoj záviset na následném komentáři bankéřů. "Jen velmi jasné vymezení proti inflaci by mohlo dolaru výrazněji pomoci," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK