Japonské akcie prudce zpevnily, důvodem je komentář Fedu

30.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. června (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes prudce zvýšily a kopírovaly tak mohutný růst na amerických trzích. Tomu předcházel komentář americké centrální banky (Fed), která ve čtvrtek zvýšila základní úrok, ale naznačila, že ve zvyšování bude pokračovat pouze za předpokladu, že to bude vyžadovat vývoj ekonomiky.

Index Nikkei 225 si připsal 384,03 bodu a den uzavřel vyšší o 2,54 procenta na hodnotě 15.505,18 bodu. Ocitl se tak na nejvyšší úrovni od začátku června. Podobně širší index Topix vzrostl o 2,53 procenta a dostal se na 1586,96 bodu.

Americká centrální banka ve čtvrtek podle očekávání analytiků zvýšila základní úrok na 5,25 procenta. V doprovodném sdělení však uvedla, že údaje z poslední doby naznačují ochlazení hospodářského růstu, z části kvůli vývoji na trhu realit. Fed rovněž sdělil, že za ochlazením růstu stojí také zpožděný vliv zvyšování sazeb a růstu cen energií.

"Přestože zpomalení růstu agregátní poptávky by mělo časem pomoci snížit inflační tlaky, výbor soudí, že určitá inflační rizika přetrvávají," stojí ve zprávě Federálního výboru pro operace na otevřeném trhu, který o sazbách v rámci Fedu rozhoduje.

Fed sdělením v zásadě říká, že rozsah a načasování případného dalšího zvýšení sazeb už bude záviset pouze na tom, jak se bude vyvíjet hospodářský růst a především inflace. Nejnovější údaje ukazují, že inflace je stále pod kontrolou, což připouští i Fed.

Největší zájem byl v Tokiu o akcie vývozců, jako je automobilka Toyota Motor. Obchodníci předpokládají, že ukončení cyklu zvyšování sazeb přinese velkou úlevu a rozptýlí obavy z přílišného zpomalení největší ekonomiky světa. Zvyšovaly se i kurzy akcií firem, které se věnují těžbě neželezných kovů.

Na devizovém trhu se snižoval kurz dolaru, a to rovněž kvůli komentáři Fedu. Pokud by Američané ukončili cyklus zpřísňování měnové politiky, dolar už nebude tak atraktivní jako dosud, protože v jiných částech světa úrokové sazby teprve růst začínají. To se týká především eurozóny a pravděpodobně i Japonska, kde se počítá s brzkým zahájením cyklu zvyšování sazeb.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2725 USD a výrazně tak oslabil z předchozích 1,2548 USD, kde byl ve čtvrtek v Tokiu. Na paritě s japonským jenem klesl na 114,60 ze 116,43 JPY, a podobně euro k jenu kleslo na 145,85 z předchozího kurzu 146,13 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK